Fileleftheros gazetesi, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın gündeminde Kıbrıs sorunu, enerji ve AB’nin bölgedeki rolünün yer alacağını yazdı.

İsrail ve Filistin’den Ada’ya gelecek olan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya gelmek amacıyla, KKTC’ye de geçeceğini yazan gazete Güney Kıbrıs’ın, kısa bir süre önce, AB dış politika yetkilisi Federica Mogherini’nin ziyaretinde uzlaşmaya varmasına bağlı olarak bu gelişmeyi önlemesinin mümkün olmadığını belirtti.

Habere göre Tusk’ın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın AB liderleri önünde ayrı ayrı hazır bulunmasına ilişkin tarih de belirlemesi bekleniyor.

Gazete aynı haberinin içerisinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine de yer verirken, gerek bu telefon görüşmesinin gerekse Tusk’un yapacağı ziyaretin, AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olma seviyesinin yükseltilmesi çabalarıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Gazete aynı haberi içerisinde, AB Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’taki BM Barış Gücü nezdindeki temsilcisi Pieter Van Nuffel’in de, temaslarda bulunmak amacıyla bugünlerde Ada’ya gelmesinin beklendiğini yazdı.