Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa ve Güney Kıbrıs için oldukça kritik olan mevcut dönemde, Güney Kıbrıs’ın insan hakları, demokrasinin korunması ve hukuk devleti uygulaması gibi ilke ve değerleri öne koyduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığı görevini devralması öncesinde adada temaslarda bulunan Jagland, bu çerçevede dün, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüştü.

Gazeteye göre Kasulidis, Jagland ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda, Güney Kıbrıs’ın devralacağı başkanlığın, Avrupa Konseyi’nin koruduğu ve ileri götürdüğü ilke ve değerlerin güçlendirilmesi için fırsat olduğunu dile getirdi.

Güney Kıbrıs’ın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığı’ndaki hedefinin, insan haklarının hiçbir ayrımcılık yapılmadan güvence altına alınması olduğunu belirten Kasulidis, demokrasinin korunması ve hukuk devleti uygulamasının da ileri götürüleceğini ifade etti.

Gazete, Jagland’ın yaptığı diğer açıklamalarda da Güney Kıbrıs’ın devralacağı başkanlık görevinde tarih dersleri ve eğitimin rolüyle ilgili önemli görevler üstleneceğini ve kültürel mirasın korunmasını da gündeminde bulunduracağını söylediğini yazdı.

Haberde, Jagland’ın dünkü temasları çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ve Eğitim Bakanı Kostas Kadis ile görüştüğü de kaydedilirken, bu görüşmelerle ilgili detay verilmedi.