Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre raporda, Rum kesiminde, yukarıda bahsedilen azınlıklara karşı nefret suçları ve ırkçı şiddet eylemlerinde artışı gözlemlenmekte olduğu belirtilirken, Rum makamlarının durumun iyileştirilmesi için derhal önlemler almaya çağrıldıkları ifade edildi.

Güney Kıbrıs’taki ırkçı şiddet kurbanlarının çoğunun, polis makamlarına başvurma konusunda isteksiz olmalarından endişe duyulduğunu da yazan gazete, kurbanların ya korktukları, ya da şikâyetlerinin adil bir şekilde inceleneceğine güvenmediklerine dikkati çekti.

Raporda, Rum toplumunun ekonomik kriz ve bütçe kesintileriyle ilgili olarak hala daha nekahat döneminde olduğunun ifade edildiğini yazan gazete, özellikle eğitim alanındaki azınlık kimliklerinin korunması çabalarının ise takdirle karşılandığını ekledi.

GRETA RAPORU

Öte yandan, Avrupa Konseyi’nin İnsan Kaçakçılığıyla İlgili Uzman Grubunun (GRETA) dün yayımlanan raporunda, Güney Kıbrıs’ta, emek sömürüsüne bağlı insan ticaretiyle mücadele edilmesine ilişkin çabaların yoğunlaştırılması ve bu konuda daha fazla önlem alınmasının talep edildiği haber verildi.

Rum makamlarının, bu raporda, özel iş bulma kurumlarına yapılan denetlemeleri ve iş denetimlerini artırmaya, aynı zamanda Güney Kıbrıs’ta çalışan işçilerin korunmasıyla ilgili önlemleri iyileştirmeye çağrıldıklarını kaydeden gazete, GRETA’nın Rum makamlarını insan ticareti kurbanları için güvenli ve uygun konaklama yerleri sağlamaya, aynı zamanda insan ticareti çetelerinin çocuk kurbanlarına yardımda bulunulması prosedürlerini iyileştirmeye çağrıldıklarını da belirtti.

Gazete, insan ticareti kurbanlarının tazmin edilmesi konusundaki zorluklar göz önünde bulundurulduğunda, GRETA’nın Rum makamlarını kurbanları tazmin edecek bir fon kurmaya çağırdığını da ekledi.