“Kıbrıs Bankası”, “Hellenic Bank” ve “Kooperatif Merkez Bankası”nın Avrupa Merkez Bankası’nın “sıkı markajında” bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros’un haberine göre Avrupa Merkez Bankası, yukarıda adı geçen bankalardan, şüpheli (tahsili güçleşmiş) alacaklarla ilgili öngörüler için daha çok ödenek ayırmalarını istedi.

Üniter Denetim Mekanizması’nın (SSM)  adı geçen banka yöneticilerine sermaye denetimlerini güçlendirmelerini, ana sermayelerini güçlendirmeleri ve portföylerindeki 25 milyar Euro’yu bulan sorunlu (kırmızı) kredi hacminden dolayı öngörülerini artırmak için 2016 yılı kârlarının bir kısmını ‘feda’ etmeleri telkininde bulundu.

Öte yandan Haravgi “Troyka’nın DİSİ-DİKO Endişeleri” başlıklı manşet haberinde, Güney Kıbrıs’ın reform programını tamamlamasının ardından ilk değerlendirmeyi yapmak üzere Rum tarafında bulunan Troyka heyetinin“memorandum yanlısı DİSİ-DİKO ittifakının bozulmasından endişe belirttiğini” yazdı.

Habere göre Troyka, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve 2018’de yapılacak olan başkanlık seçimlerinin yaklaşması nedeniyle: 1- Partiler tarafından sunulacak (taşınmaz mal vergisinin kaldırılması gibi) yasa önerileriyle devlet bütçesinin alaşağı olmasından, 2- DİKO’nun, hükümetin kamudaki maaşların azaltılması, v.b. yasa tasarılarına vermekte olduğu desteği –beyan ettiği üzere- çekme niyetinden ve 3- özelleştirmeye gidilmemesinden endişe duyuyor.