Sandor Kenyeres isimli Macar’a ait “ATUM” şirketi, Baf’ın Yeroşibu köyü açıklarında, deniz içerisine “Eden City” adında, yapay bir turizm adası inşa etmek için Rum Yönetimi ile müzakere ediyor. Şirketin, bürokratik engellerden ve Rum yönetiminin tavrından memnun olmadığı belirtildi.

Simerini, ATUM Güney Kıbrıs Müdürü Yorgos Vioiatis’in, Rum yönetiminin ısrarından vazgeçmemesi halinde projenin ekonomik açıdan sürdürülemez olacağı uyarısında bulunduğu söyleşiyi “Kıbrıs Eden City’den Sonra Farklı Olacak… Kıbrıs, Lüks Oteller ve Villaların Olacağı Akdeniz’in İlk Yapay Adasına Sahip Olacak” başlığıyla aktardı.

ATUM’un 3,5 milyar Euro’luk harcama ile Yeroşibu açıklarında deniz içerisinde inşa etmeyi planladığı “Eden City”nin bugüne kadar turizm alanında yapılmış en büyük yatırım olacağını vurgulayan gazete, ATUM Developments Ltd.’in, lüks oteller, villalar, klinikler, sahalar, üniversite ve yat limanıyla tam bir şehir kurmayı planladığına işaret etti.

Vioiatis, ATUM’un stratejik konumu çok uygun olması nedeniyle bu proje için Kıbrıs’ı seçtiğini belirterek Rum yönetimiyle müzakereleri sürdürdüklerini belirterek devlet mekanizmasının ağır işlemesinden ve bürokrasiden şikayetçi oldu.

Rum teknik heyetin yaptığı hesaplamanın, ATUM Developments Ltd.’in Rum yönetimine ödeyeceği kira miktarını fazlaca artıracağına işaret eden Vioiatis, “Müzakere prosedürünün tamamlanması konusunda maalesef devlet müzakere komitesinde kötü niyet olduğunu görüyoruz” dedi, özetle şunları ekledi:

“İlgili devlet arazisinin denize erişimi yok. Kıbrıs Kilisesi’ne ait toprağın da eklenmesiyle inkişaf ettirilebilir ve maliyetinin tamamı ATUM tarafından karşılanacak yapay ada inşa edilebilir. Devletin yaptığı değer tespiti, şirketimizin uluslararası standartlarda yaptırdığı iki değerlendirmeden de çok uzak. İyi niyetimizi göstermek için iki alternatif öneri sunduk. Hükümet tarafı konumunda ısrar ederse, o zaman proje ekonomik açıdan sürdürülemez olacak çünkü sunulan ürün, inşa edilecek konutların alıcıları için ulaşılamaz meblağlara çıkacak.”

Gazete, ATUM şirketinin yapay turizm adası projesiyle ilgili bir de görsele yer verdi.