Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a, görev süresi dolmadan Kıbrıs sorununun çözülmesi için bir Ban Ki Moon Planı teklif ettiğini açıklaması Rum tarafında tepkiyle karşılandı.

Simerini “Ne ‘Ban’ Planı, Ne Uluslararası Konferans... Siyasi Partiler Davutoğlu’nun Yeni Taleplerini Reddediyor” başlıklı haberinde Annan planının yeni bir baskısından söz eden Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs sorununda uluslararası konferans çağrılması fikrini de kesinlikle ihtimal dışı gördüklerini yazdı.

Gazeteye göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis “Kıbrıs sorununun iç yönlerinin çözümü için elde olan tek yöntemin toplumlararası müzakereler olduğu, iç yönlerde anlaşma düzlemine yaklaşılması şartıyla, Kıbrıs sorununun sadece dış yönlerinin çözümü için temsilcilerin katılacağı bir uluslararası konferans çağrılabileceği” görüşünü ortaya koydu.

Lukaidis Rum tarafının müzakereleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle askıya aldığını da söyledi ve “Ankara’nın saldırganlığını etkin biçimde göğüsleyebilmemiz için Başkan Anastasiadis ilkelere dayalı, Türkiye’yi krizi gidermeye zorlamaya muktedir inisiyatifler almak zorundadır” dedi.

EURO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas Davutoğlu’nun taleplerinin, “Türk diplomasisinin suyu bulandırma ve Kıbrıs sorununun mevcut durumuyla ilgili suni bir görünüm yaratma yönündeki yeni bir çabası olduğunu” iddia etti. Yorgallas “BM Genel Sekreteri ve uluslararası toplum, Davutoğlu’nun söylediklerine karşın gerçeğin, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünde ne samimi ne de iyi niyetli olduğunu anlamalıdır” görüşünü ileri sürdü.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu “Kıbrıs sorununun bugünkü durumundaki gerçek olguları ve müzakerelerin donmasında ülkesinin taşıdığı sorumluluğu unutmuş görünen Davutoğlu uluslararası konferans ve bu sefer adı Ban Ki Moon olan yeni bir çözüm planı istiyor” iddiasında bulundu. “Annan planına da atıfta bulunduğuna göre acaba (yeni planının) içeriğini de belirlemek ister mi?” sorusunu yönelten Hrisostomu şöyle devam etti:

“Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tehlikeye sokacak, sürdürülebilir, uluslararası hukuk ve BM kararları çerçevesinde olmayacak kötü bir çözümü kabul etmek zorunda bırakacak bir uluslararası konferansa karşıdır.”

Vatandaşlar İttifakı Siyasi Koordinatörü Stelios Amerikanos Davutoğlu’nun Ban Ki Moon’la görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamayı yorumlarken “Türk Başbakan’ın söyledikleri Başkan Anastasiadis hükümetinin bir başarısını daha ortaya koydu. Anastasiadis hükümeti Türkiye’yi sanık sandalyesine oturtmak yerine Türkiye’yi Kıbrıs meselesinin hallini isteyen taraf görünmesini sağladı. Bu nedenle derhal rota değişikliği şarttır” dedi.

Fileleftheros haberi “Türkiye’ye Çivi, Başkan’a İğne... Davutoğlu’ndan Aleni Tartışmaya Pas” başlığıyla aktardı.