Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, geçtiğimiz Çarşamba akşamı New York’taki BM merkezinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ile görüştüğü haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Ban Görev Süresi Esnasında Çözüm İstiyor… BM Genel Sekreteri’nin Anastasiadis ve Akıncı’yla Görüşme Arzusu” başlıklı haberinde, Ban ile görüşen Kasulidis’in, Ban’ın görevde bulunduğu esnada Kıbrıs sorununun çözülmesine dair arzusunu ifade ettiğini, buna paralel olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ortak bir görüşme gerçekleştirilmesine olan ilgisini de ortaya koyduğunu aktardı.

Gazeteye göre, basın mensuplarına açıklamada bulunan Kasulidis, “Ban ile görüşmesinin sorunsuz geçtiğini ve Ban’ın İstanbul’da meydana gelen ‘bazı yanlış anlamalardan’ söz etme konusunda istek belirttiğini” dile getirdi.

Habere göre, Ban’ın “yanlış anlama” kelimesini kullanıp kullanmadığı konusundaki bir soruyu yanıtlayan Kasulidis, “Ban’ın yanlış anlama (misunderstandings) kelimesini kullandığını ve konuyu Anastasiadis ile ele aldığını söylediğini” dile getirdi.

 “Ban’ın, altı ay içerisinde tamamlanacak olan görev süresinin bitiminden önce, Kıbrıs sorununun çözümünü görme arzusunu dile getirdiğini” de ifade eden Kasulidis, kendisinin de Genel Sekretere, hem kendileri hem de iki liderin de arzusunun, 2016 yılı içerisinde çözüm bulunması yönünde olduğunu ilettiğini dile getirdi.

Gazeteye göre Kasulidis Ban’a “bir dizi düzenli görüşmenin gerçekleştirileceği önümüzdeki haftalar içerisinde, daha fazla uzlaşı sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu da” iletti.

“Bu uzlaşıların sağlanması halinde, bunların, toprak ile güvenliğin ele alınmasının gerekeceği bir sonraki aşamaya geçilmesine fırsat tanıyacağını” ifade eden Kasulidis, Genel Sekreter Ban’ın “muhtemelen iki lider arasında gerçekleştirilecek olan bir görüşmeye başkanlık ederek, bir çözüme damgasını vurmayı arzu ettiğini söylediğini” aktardı.

Gazeteye göre Kasulidis ise, bunun üzerine Ban’a “bunu memnuniyetle karşıladıklarını, ancak bunun yararlı bir görüşme olması ve Greentree örneği gibi başarısız olmaması için, iki taraf arasındaki uzlaşıların olgunlaşacağı, uygun zamanı bulmaları gerektiğini” ifade etti.

Gazeteye göre, Genel Sekreterin, bu görüşmenin, gerçekleştirilmesi önerilen konferans çerçevesinde yapılacağını kast edip etmediğinin kendisine sorulması üzerine ise Kasulidis, buna olumsuz yanıt vererek, Ban’ın iki tarafla kendisinin, yani iki lider ile kendisinin yapacağı görüşmeyi kastettiğini belirtti.

Bu görüşmenin sonbaharda olup olamayacağı sorusuna ise Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, “bilmiyorum” yanıtını verdi ve sözlerini kısaca şöyle sürdürdü;

“(Bu görüşme) böyle bir görüşmeye başkanlık etmesi için şartlar olgunlaştığında yapılacak, şöyle ki bunun başarısız olacak bir şey değil de, ileriye doğru başarılı bir hamleyi hedeflemesi gerekir.”

Öte yandan, Kasulidis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın, BM Genel Kurulu Başkanlığına olan adaylığı hususunda, Rum müzakereci ve Büyükelçi Andreas Mavroyannis’e başarılar dilediğini söylediğini de ileten gazete, Kasulidis-Ban görüşmesinde Büyükelçi Andreas Mavroyannis ile BM’deki Rum Daimi Temsilci ve Büyükelçi Nikos Emiliyu’nun da hazır bulunduklarını iletti.

Kasulidis’in Ban’ın haricinde, Kıbrıs sorununu da ele aldığı ABD ve Rusya’nın daimi temsilcileriyle bir araya geldiğini de kaydeden gazete, Kasulidis’in Amerika Başpiskopusu Dimitrios ile görüştüğünü de belirtti.

Gazete, Mavroyannis’in ise adaylığını ileriye götürme çerçevesinde, New York’ta bir dizi ikili temasta bulunduğunu ve birçok ülkenin daimi temsilcisi onuruna yemek verdiğini de ekledi.

Simerini ise “Ban Daha Aktif Katılım İstiyor” başlıklı haberinde, Genel Sekreter Ban’ın “Kıbrıs sorunundaki bir çözüme kişisel damgasını vurma arzusunu dile getirdiğini ve somut olarak da kendisi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki üçlü bir görüşmede yer almak istediğini söylediğini” iletti.

Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “konfederasyonun Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilmediği şeklindeki söylemleri” konusunda ise Kasulidis, “bunun şaşırtmaca (dikkati başka yöne çekme) olduğu” iddiasında bulundu.

Gazeteye göre Kasulidis, “bunu çocukça bulduğunu, çünkü kendilerinin bazı noktalarda konfederal talepler ortaya konduğunu tespit ettiklerini” öne sürdü.

Alithia ise habere “Ban Damgasını Vurmak İstiyor” başlığıyla yer verdi ve Kasulidis ile Ban’ın New York’ta Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ele aldıklarını haber verdi.

Haber, Haravgi’de “Genel Sekreter 2016’da Çözüm İstiyor… Kasulidis: Görev Süresi Sona Ermeden Önce Üçlü Bir Görüşmeye Başkanlık Etmek İstiyor”, Politis’te ise “Genel Sekreter Ban da Yetişmek İstiyor… Anastasiadis ve Akıncı ile Görüşme İstiyor - Çözümü Getirmek İstiyor” başlıklarıyla yer aldı.