BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs’taki liderleri, telefonda ayrı ayrı aradığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri Ban’ın, geçtiğimiz gün, doğum gününü kutlamak için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i aradığını ve bu fırsatla Kıbrıs sorununa da değindiğini yazdı.

Habere göre, BM Genel Sekreteri Ban, telefon görüşmesi sırasında, New York’taki üçlü zirve sonuçlarından memnun olduğunu belirtirken, çözüm çabalarına, şahsen, katkı koymaya da hazır olduğunu yineledi.

Gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın, eşit mesafe mantığı çerçevesinde, dün ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı aradığını ve 2016 yılı içerisinde çözüm bulunmasına yönelik hedefe destek vermeyi sürdürme kararlılığını dile getirdiğini yazdı.

Gazete haberinde, KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya da atıfta bulundu.

Gazete aynı haberi içerisinde ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün akşam dönmesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise bugün gelmesiyle, Ekim ayı içerisinde yapılacak olan görüşmelerin belirlenmesi için istişarelerin başlayacağını belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, sürecin,  liderler, müzakereciler ve teknik komiteler düzeyinde olmak üzere, yine üç düzeyde hareket edeceğini yazdı.

Kıbrıs Türk tarafının, bu aşamada görüşülmesi gereken başlıkları, dörde (Yönetim, Ekonomi, AB ve Mülkiyet) ayırdığını yazan gazete, diğer iki (Toprak ve Güvenlik/Garantiler) konuyu ise sona bıraktığını belirtti.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı ise, güvenlik konusunun sona kalabileceğini kabul ederek, tüm konuların görüşülmesi gerektiğini düşünüyor.

Politis gazetesi ilgili haberi “Ban İki Liderle Telefonda Görüştü-Üçlü Zirveden Memnun, Katkı Koymaya Hazır” başlıklarıyla aktardı.

Gazete, Kolombiya’dan New York’a dönen BM Genel Sekreteri Ban’ın, liderleri, dün, telefonda aradığını yazdı.

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis konu hakkında yaptığı açıklamada, Ban’ın, Anastasiadis’in doğum gününü kutladığını ve üçlü zirve sonuçlarından ve liderlerin müzakereleri yoğunlaştırması kararından memnun olduğunu söylediğini ifade etti.