BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, gayrı resmi olarak Cuma akşamı Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu Kıbrıs’ta görev yapan barış gücü UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunda, taraflara “sorumluluk yükleme oyunundan kaçınmaları” çağırısı yaptığı bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Ban’ın gayrı resmi olarak Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu UNFICYP raporunda, “eşit mesafe politikası güttüğünü, müzakerelerin yeniden başlaması yönünde baskı yaptığını ve Türk kışkırtmalarına hiç değinmediğini” iddia etti.

Habere göre, söz konusu raporda, Ban, çözüm müzakerelerine ilişkin önümüzdeki aylarda ayrı bir rapor hazırlayacağını belirterek, iyi niyet misyonuna sadece bir paragrafla değindi.

Ban’ın raporunda, “Türkiye’nin, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde sismik araştırma gerçekleştireceğine ilişkin duyurusunun ardından Kıbrıs Rum tarafının 6 Ekim 2014 tarihinde müzakerelerden çekildiğini” belirterek, “müzakerelerin ertelenmesinin ardından taraflara, müzakerelerin en kısa zamanda yeniden başlamasını sağlamanın yolunu bulmaları gerektiği çağrısını yaptığı” iddia edildi.

“İki toplumun da mevcut statükoyu sürdürme lüksünün olmadığını dile getirdiğini” vurgulayan Ban, “taraflara, sorumluluk yükleme oyunundan ve birbirleri aleyhinde olumsuz konuşmalar yapmaktan kaçınmaları çağrısında bulunduğunu” dile getirdi.

Gazete, raporun gözlemler bölümünün 27’nci paragrafında “ortak doğal kaynakların varlığından” bahsedildiğini belirtti ve Ban’ın raporda “Kıbrıs’ta bulunan her türlü doğal kaynağın her iki topluma da faydalı olması gerektiğini birçok kez tekrar ettiğini” vurguladığını yazdı.

Ban, ayrıca, tarafları UNFICYP’le iyi niyet çerçevesinde işbirliğini sürdürmeye çağırarak, UNFICYP’in görev süresinin 31 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılması talebini dile getirdi.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının Ban’ın raporundan memnun olmadığını ve Ban’ın, müzakerelerin yeniden başlamamasından kimin sorumlu olduğu konusunda net ifadeler kullanması gerektiğini düşündüğünü yazdı.

Habere göre, AKEL’den yapılan açıklamada ise, Ban’ın “eşit mesafede duracağı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamasının istenilen sonucu vermeyeceği endişesinin gerçekleştiği”  vurgulandı.

ERGÜN OLGUN’UN NEW YORK TEMASLARI

Öte yandan, gazete bir diğer haberinde, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Ergün Olgun’un New York’ta BM Genel Sekreterliği ve Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ülke yetkilileriyle temaslarda bulunduğunu yazdı.

BM yetkilisinin, Olgun’un BM Barış Gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreteri Yardımcısı Herve Ladsous ve Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman’la görüştüğünü doğrulayan bir açıklamada bulunduğunu yazan gazete, görüşmelerin içeriğine değinilmediği belirtildi.

Haberde, Olgun’un temaslarında Kıbrıs Rum tarafına baskı yapılması gerektiği şeklindeki “bilindik” Kıbrıs Türk tezini dile getirdiği ve Kıbrıslı Rumları cesaretlendirdiğini söylediği iki Güvenlik Konseyi üyesi ülke hakkında eleştirisel konuştuğu iddia edildi.