İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından, “müzakerelerin devamı için yol arayan Birlemiş Milletlerin, henüz oyunun bitmediğini belirttiği” haber verildi.

Simerini gazetesi “Çıkmazın Yönetilmesine Başlandı” başlıklı haberinde, “Türk tarafının (kendi uzlaşmazlığı yüzünden) müzakerelerin başarısızlığa uğramasının sorumluluğunu Kıbrıs Rum kesimine atmaya çalıştığı bir zamanda, Rum hükümetinin ise müzakereleri çıkmaza sürükleyen şeylerle ilgili kendi görüşlerini ortaya koymak için, yabancı yetkililerle bir dizi temaslara başladığını” yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telefonda görüşerek, kendisini Mont Pelerin’de meydana gelen gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini yazan gazete, Anastasiadis’in Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile konuştuğunu da kaydetti.

Anastasiadis’in, ileride atılacak adımlarla ilgili ortaklaşa koordine olmak için, geçtiğimiz Salı günü de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir telefon görüşmesi yaptığını anımsatan gazete, buna paralel olarak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise, sözcüleri aracılığıyla “oyun burada bitmedi” dediğini iletti.

Eide’nin yaşanan son gelişmeler konusunda BM Genel Sekreteri Ban’ı bilgilendirdiğini ve Eide’nin önümüzdeki hafta adaya dönmesinin beklendiğini kaydeden gazete, BM kaynaklarına dayanarak Eide’nin adaya dönmesiyle birlikte “oyun bitmedi” mesajını iletmek için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmeler yapmasının beklendiğini ifade etti.

Gazeteye göre BM kaynakları Rum Haber Ajansı KİPE’ye yaptıkları açıklamada, “iki tarafın müzakereleri gözden geçirmesini, bundan sonra ne olacağı konusunda düşünmelerini ve nasıl ilerlemek istediklerine karar vermelerini istediklerini” ifade ettiler.

Gazeteye göre, BM kaynakları “herkesin iki liderin çabalarını desteklediğini ve müzakerelerin kaldığı noktadan devam etmesi gerektiğini” de belirttiler.

Gazete, devamla, BM Genel Sekreteri Ban’ın, örgüt tarafından yayımlanan açıklamasına da yer verdi.

Fileleftheros gazetesi ise “BM Süreci Terk Etmiyor… BM Genel Sekreteri: Başarısızlıklar Nihai Aşamaya Ulaşan Müzakere Süreçlerinde Alışılmadık Bir Şey Değil- 2016 Hedefi Devam Ediyor ” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın açıklamasına yer verdi.

BM Genel Sekreteri Ban’ın, Mont Pelerin’deki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından “müdahalede bulunduğunu” yazan gazete, Ban’ın, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından bilgilendirilmesinin akabinde, çabaların sürmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti.

Haberinin devamında Ban’ın açıklamalarına yer ayıran gazete, öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak uluslararası faktörlerle telefon görüşmeleri yaptığını yazdı.

Gazete Anastasiadis’in, Mont Pelerin’de meydana gelen şeyler konusunda bilgilendirmek için BM Genel Sekreteri Ban, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile telefon görüşmeleri yaptığını, daha önce ise Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştüğünü ekledi.

Politis gazetesi ise “Espen Barth Eide Pazartesi Gününden İtibaren İş Başı Yapıyor- Çok Taraflı Görüşmeye Kadar Haritalar Kırmızı Balmumuyla Mühürlü” başlıklarıyla ilk sayfadan yayımladığı haberinde, BM’nin, toprak kriterlerinde yakınlaşma olması için müzakerelerin Lefkoşa’da devam etmesi amacıyla, önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren inisiyatif üstleneceğini yazdı.

Gazete “hedefin, Kıbrıs Türk devletinin toprak oranına ilişkin olarak (yüzde 28,2’ye karşılık yüzde 29,2) yüzde 1’den daha büyük bir farka sahip olmayacak olan ( her bir taraftan birer tane olmak üzere) iki harita sunulması olduğunu” da yazdı.

Gazete “Yeniden Başlama Hareketleri” başlığıyla iç sayfadan da yer verdiği haberinde, BM’nin, çoklu bir görüşme tarihinin belirlenmesini mümkün kılacak şekilde, toprak başlığında uzlaşılar meydana gelmesi için, liderler ve garantörlerle uzlaşma içerisinde, çaba göstermekte olduğunu yazdı ve BM’nin, haritaların mühürlü zarflarda sunulmasını önerdiğini belirtti.

Şu an yoğun bir diplomatik hareketlilik yaşanmakta olduğunu ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin önümüzdeki Pazar günü Kıbrıs’a döneceğini kaydeden gazete, hedefin, garantilerle ilgili çoklu bir konferans tarihinin belirlenmesine paralel olarak, iki tarafın harita sunması için, toprak müzakeresinin Mont Pelerin’de kaldığı yerden devam etmesi olduğuna işaret etti.

“Elindeki bilgilere” göre, BM liderliğinin son günlerde, Yunanistan, Türkiye ve İngiltere Dışişleri Bakanlıkları aynı zamanda Avrupa Komisyonu ile sürekli temas içinde olduğunu yazan gazete, hedefin, çok taraflı bir konferans toplanması için gerekli koşulların meydana getirilmesi için, toprakla ilgili sürecin liderlerin görüşmeleriyle kaldığı yerden devam etmesi olduğunu kaydetti.

Öte yandan gazete, BM’nin uygulamaya çalışacağı yakınlaşmanın yeni unsurunun, liderler arasında yeterli yakınlaşma olduğunda, iki tarafın harita hazırlaması ve sunması şeklinde olduğunu da belirtti.

“Uluslararası örgütün yetkililerinin bunun akabinde, (bir tarafın haritasını diğer tarafa ifşa etmeden), sunulacak olan haritalarda, iki toplumun istekleri arasındaki farkın, Mont Pelerin’deki son tezlerde ortaya çıkan farkı aşmayacağını teyit edeceğini” yazan gazete, “bir diğer ifadeyle, adanın egemenliğinin yüzde 28,2’sinin Kıbrıslı Türkler tarafından idare edilmesine dair Kıbrıs Rum tezi ile Kıbrıslı Türklerin yüzde 29,2 oranındaki tezini” anımsattı.

Tarafların haritalarının mühürlü bir şekilde zarfların içerisinde tutulacağını, çünkü iki tarafın ve özellikle de Kıbrıs Türk tarafının gizliliğin korunmasının büyük öneme sahip olduğunu düşündüğünü yazan gazete, haritaların çok taraflı bir konferans masasında açılacağını öne sürdü. 

BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide’nin ise, Kıbrıs’a gelişinin hemen akabinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile birbirini izleyen temaslarda bulunacağını yazan gazete, hedefin, her bir tarafın toprak oranında yakınlaşma olması, aynı zamanda tarafların diğer iki kriterle ilgili tezlerinde de tatmin edici bir yakınlaşma olması olduğunu belirtti.

Gazete bu diğer iki kriterin “Rum idaresi altında geri dönecek olan Rum göçmenlerin sayısı ile her bir tarafın kıyı şeridinin oranı olduğunu” kaydetti.

Gazete, çok taraflı bir konferansın gerçekleştirilmesine dair ikinci koşulun, Yunanistan ile Türkiye arasında garantiler konusunda bir uzlaşma olması olduğunu da belirtti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin de bu yönde hareket etmekte olduğunu yazan gazete, elindeki bilgilere göre, bu görüşmenin 4 Aralık’ta gerçekleştirilmesinin planlandığını yazdı.

Gazete BM Genel Sekreteri Ban’ın açıklamasını ise “Ban Ki-Moon’dan Liderlere: Çabayı Orta Yerinde Bırakmayın” başlığıyla aktardı.

Alithia gazetesi ise “Bir şeyler Oluyor… Ban Ki-Moon Diyaloğun Yeniden Başlaması İçin Hemen İşe Başladı” başlıklı haberinde ise, Ban’ın Eide tarafından bilgilendirildiğini ve işe koyulduğunu yazdı.
Ban’ın yazılı açıklamasına geniş yer veren gazete, “Bir Sonraki Hareketler” ara başlıklı haberinde ise, BM Genel Sekreteri Ban’ın müzakerelerin devam etmesi ve mevcut çabanın terk edilmemesine dair net müdahalesinin akabinde, BM’nin, hemen önümüzdeki günlerde bu gidişata yönelik inisiyatifler üstleneceğinin net olarak ortaya çıktığını yazdı.

Gazeteye göre “diplomatik kaynaklar”, BM Genel Sekreteri Ban’ın “sürecin geri dönmesi için bunun gerekli olduğunu düşünmesi halinde, hemen önümüzdeki zaman diliminde iki liderle ayrı ayrı görüşmeyi istemesi olasılığını da ihtimal dışında bırakmadılar.”

BM Genel Sekreteri Ban’ın çalışma arkadaşlarının “iki lidere Ban ile yeni bir üçlü görüşmeye gitmeleri davetinde bulunulması ihtimalini de bir düşünce olarak ortaya koyduklarını” da aktaran gazete, ancak şu aşamada böyle bir davetin daha çok soruna yol açabileceği değerlendirmesinde bulunulduğunu da ekledi.

Haravgi ise habere “Sürecin Devamı İçin Hazırlık- BM Süreç Devam Ediyor Diyor- Ban’dan Liderlere: Engelleri Aşın” başlıklarıyla yer verdi.