BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un BM Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki görev süresinin 31 Ocak 2016’ya kadar uzatılmasıyla ilgili rapor taslağı, Güvenlik Konseyi üyelerine verildi.

Politis’in Barış Gücü’yle ilgili “teknik ve tanımlayıcı” diye nitelediği rapor taslağında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in iyi niyetinin yarattığı olumlu atmosferden söz eden Ban’ın, İyi Niyet Misyonu ve müzakerelerle ilgili raporunu da gelecek sonbaharda sunma niyetinde olduğu kaydediliyor.

Taslağın “Önemli Siyasi Gelişmeler” başlıklı bölümünde Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından Kıbrıs sorunundaki gelişmelere kısaca üç paragrafta yer verildi. Anastasiadis’in RMMO’nun Başparmak Dağları’ndaki 28 mayın tarlasını gösteren haritaları vermesi ve Akıncı’nın, Güney Kıbrıs-KKTC geçiş noktalarında kimlik ibrazı uygulamasını kaldırması öne çıkarıldı.

Fileleftheros, Ban’ın, “ilerleme ivmesi ile uyumlu” diye nitelediği rapor taslağında Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi, hidrokarbonlar ve Eroğlu kelimelerinin yer almadığına dikkat çekerek “daha önceki raporlardaki, Lefkoşa’yı rahatsız eden; Kıbrıslı Türklerin sözde izolasyonları gibi tahrikkar ifadeler yeni raporda yer almadı” ifadesine yer verdi.