Rum Yönetimi’nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, UNFICYP rapor taslağında yer alan Solya bölgesindeki yangına ilişkin ifadelerin, taslaktan çıkarılacağı yönünde teyitler aldığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi Rum Haber Ajansı’na dayandırdığı “Rapordan Yangının Çıkarılması- Rum Girişimlerinin Ardından BM Genel Sekreterliği’nden Teyitler” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreterliği yetkililerinin, Ban’ın, UNFICYP rapor taslağında yer alan Solya yangınına ilişkin tartışma yaratan noktaların, taslaktan çıkarılacağına dair Rum Yönetimi’ne teyitler verdiğini yazdı.

Söz konusu teyitlerin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile görüşen Güney Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu’ya verildiğini yazan gazete, Emiliu’nun muhataplarına, aynı zamanda UNFICYP’in yetkisini teşkil etmeyen, yangına ilişkin ifadeleri haksızlık olarak nitelendirdiğini ve Rum Yönetimi’nin rahatsızlık duyduğu noktaları dile getirdiğini belirtti.

Habere göre, BM Genel Sekreterliği yetkilileri, Rum tarafının hassasiyetine anlayış gösterirken, müzakerelerde var olan iyi ortamı bozmak istemediklerini dile getirdi ve tartışma konusu olan noktaları rapor taslağından çıkarma sözü verdi.

Gazete, New York’taki bir diplomatik kaynağa dayanarak, girişimlerin, hafta sonu Güney Kıbrıs’ta, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’a yönelik olarak  da yapıldığını yazdı.

Gazete aynı kaynaklara dayanarak Spehar’ın yangın konusundaki ifadeye müdahil olmadığını, bunun New York’ta eklendiğini de belirtti.

BM raporuna ilişkin hazırlıkların hafta sonunda kadar başlamasının ve İngiltere tarafından geriye kalan Güvenlik Konseyi üyelerine verilmesinin beklendiğini belirten gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabet Spehar’ın ise 20 Temmuz’da, UNFICYP’e dahil olan ülkelerin temsilcilerini bilgilendireceğini yazdı.

Habere göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise 25 Temmuz’da Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirecek.

UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasını öngören kararın ise 26 Temmuz’da onaylanması bekleniyor.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından BM Genel Sekreteri Ban’ın raporlarına ilişkin bir gelişme olup olmadığı ve yangına ilişkin ifadelerin çıkarılacağına dair bilgilerin bulunduğuna ilişkin soruların sorulması üzerine, “Bildiğim şey bizim tarafımızdan yoğun girişimlerin yapıldığıdır. Bunun ötesinde, yorumlama noktasında olacağımız nihai raporun beklenmesi daha iyi olacak” ifadesini kullandı.