Fileleftheros “Korsan Gemisinden Gösterişli Bölge İşaratleme... ‘Barbaros’un Ağrotur’a Kadar Taammüden Seyri... Yardımcı Norveç Gemisi Aleyhine Hukuki Kovuşturma” başlıklı haberinde Barbaros’un, Pazartesi sabahı 3 numaralı parselde başladığı sismik araştırma seyrini dün sabahın erken saatlerinde kestiğini ve Türkiye’nin Navtex ile kapattığı bölgenin batı ucuna, yani Limasol açıklarına doğru yöneldiğini yazdı.

Gazete Dikelya ve Larnaka açıklarından, kıyıya 22 deniz mili mesafeden geçen Barbaros’un 3’üncü parselden 2 ve 1 numaralı parsellere geçip aynı güzergahı izleyerek Mazoto, Zigi (Terazi) ve Vasiliko açıklarından yoluna devam ettiğini ve saat 17.30’da bölgenin batı sınırına, yani Ağrotur ve Limasol açıklarına ulaştığını,  burada güneye dönüp Navtex bölgesinin batı sınırı boyunca seyrettiğini yazdı.

Barbaros’un yukarıda detayları verilen güzergah boyunca, sismik araştırmalarında izlediği hızı olan 4.6 knot sabit hızda seyrettiğine dikkat çeken gazete “Türklerin tahrik maksatlı bu taammüden taktiğinin karakteristiği, Barbaros’un, İsrail tatbikatları için bağlanan ve Türkiye’nin Barbaros için bağladığı bölgeyle çakışan bölgenin bir bölümüne girmesidir.  Ancak bu giriş dün öğleden sonra ve tatbikatın sona erişi ve iki ülke savunma bakanlıklarının ilgili açıklamayı yayınlamasından hemen sonrasında gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

RUM YÖNETİMİ AVRUPA DÜZEYİNDE HUKUKİ PROSEDÜR VE DAVALARI İLERİ GÖTÜRÜYOR

Gazete Rum Yönetimi’nin Avrupa düzeyinde hukuki prosedür ve davaları ileri götürmekte olduğunu, bunun zor olmasına karşın, Türkiye’yi, TPAO’yu, Barbaros’a eşlik etmekte olan Norveç’e ait Bravo Supporter isimli yardımcı geminin sahibini ve kaptanını ve Barbaros’ta çalışan Norveçli bilimsel personeli etkileyebileceğini yazdı.

Hukuki prosedürlere başlanması kararının, Türk Navtex’inin yayımlanmasının hemen ardından, dün Rum Ulusal Konseyi toplantısı sonrasında açıklanan diğer kararlarla birlikte incelendiğini yazan gazete edindiği bilgilere dayanarak şunları aktardı:

“Ticaret Bakanlığı ve Hukuk Dairesi halen müdahil taraflara,  Cebelitarık bandıralı Norveç gemisi ‘Bravo Supporter’i etkileyebilecek hukuki önlemlerle ilgili mesajlar gönderdiler. Barbaros ve Deep Supporter isimli yardımcı geminin 3’üncü parsele girdiği saat 08.00’den 11.00’e kadar Bravo Supporter’in 3’üncü parsel sınırlarının dışında beklediği,  ancak öğleden sonra Barbaros’un yanına gittiği dikkat çekti.

Şunu belirtmekte yarar var, mevzuata göre izinsiz veya aldığı iznin şartlarını ihlal ederek hidrokarbon arama veya değerlendirme faaliyeti yürüten personel suç işlemiş olur ve mahkum edilmesi halinde 2 yılı aşmayacak süre hapis veya 1 milyon lirayı geçmeyecek para veya her iki cezaya birden çarptırılır.”

“BÖLGEDEKİ TATBİKATLAR TÜRKİYE’Yİ RAHATSIZ ETMİYOR GÖRÜNÜYOR”

Simerini “Barbaros Dün Larnaka-Limasol Arasında Volta Attı... Kıbrıs Denizinde Dolaşıyor” başlıklı haberinde Barbaros’un dün izlediği güzergah hakkında bilgi verdikten sonra ENI-Kogas hesabına 9’uncu parselde sondaj yapmakta olan Saipem 10000 isimli gemiyi takip etme görevini Bafra korvetinin devraldığını, Barbaros’a Giresun isimli bir firkateynin daha eşlik etmekte olduğunu, Giresun’un büyük ihtimalle aynı görevi yapan Gelibolu firkateyninin yerine geldiğini savundu.

Gazete Rusya’nın Pazartesi günü başlayıp yarına kadar devam edeceği, İsrail’in de Güney Kıbrıs’la birlikte dün icra ettiği bölgedeki askeri tatbikatların Ankara’yı rahatsız etmiyor göründüğüne dikkat çektiği haberinde dün icra edilen Güney Kıbrıs-İsrail müşterek tatbikatıyla ilgili bazı detaylara yer verdi.

Gazeteye göre İsrail Hava Kuvvetleri’nden F15 ve F16 tipi 24 uçağın katıldığı  “Onisilos-Gideon-2/2014) kod isimli tatbikatın, iki ülke askeri kuvvetleri arasındaki yıllık programlı müşterek tatbikatlardan olduğu belirtildi. Rum Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada tatbikatın RMMO personel ve silah sistemlerinin ve İsrail Hava Kuvvetleri’nden çeşitli tipte savaş uçaklarının katılımıyla “Lefkoşa FIR Hattı” ile Baf-Trodos bölgesinde icra edildiği belirtildi.

RUM-İSRAİL MÜŞTEREK TATBİKATINA 30 UÇAKLIK İSRAİL FİLOSU KATILDI

Politis haberine “’Onisilos-Gideon’ Tatbikatında 30 İsrail Savaş Uçağı... Barbaros Türkiye’nin Navtex ile Bağladığı Geniş Deniz Bölgesini İki Günde Dolaşırken Milli Muhafız Ordusu İsrail Savaş Uçaklarıyla Hava Savunma Sistemlerini Denedi” başlık ve spotlarını attı.

Gazete “Barbaros MEB’e kablo döşeyip volta atarken Trodos’ta ve Baf’ta İsrail savaş uçaklarının hava hedeflerini vurduğu ‘savaş’ devam ediyordu” ifadesine yer verdiği haberinde Barbaros’un dün izlediği güzergaha yer verdi.

Rum güvenlik makamlarının Barbaros’un ve ona eşlik eden gemilerin her hareketini elektronik sistemlerle sürekli takip ettiğini ve Rum siyasi liderliğinin kullanabilmesi için her detayı kaydettiğini yazan gazete özetle şöyle devam etti:

“Barbaros’un MEB’deki ihlallerinin delillendirilmesi çok önemli görülüyor, bu verilerden bazıları gerek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hukuki başvurularında gerekse hukuk yoluna başvurmaya karar vermesi halinde ENI şirketinin tarafından uluslararası yargı organlarında kullanılacak.

İSRAİL UÇAKLARI BAF ÜSSÜ VE TRODOS’TAKİ BAZI HEDEFLERE SANAL SALDIRI VE ATIŞ YAPTI, RMMO’NUN TRODOS’TAKİ RADARINI KÖR ETTİ

Barbaros Limasol’un güneyinde dolaşırken İsrail Hava Kuvvetleri F15, F16 ve F18 tipi savaş uçaklarından oluşan 30 uçaklık filosu ile Milli Muhafız Ordusu ile birlikte Baf’ta ve Trodos’ta ‘Onisilos-Gideon’ tatbikatını icra ediyordu. İsrail uçakları sanal saldırılarda ve Andreas Papandreu Hava Üssü’ ve Trodos radarındaki hedeflere atışlar yaptı.

RMMO TOR-M1 VE BUK SİSTEMLERİNİ KULLANDI

Milli Muhafız Ordusu’nun hava savunma sistemleri (TOR-M1 ve BUK) aktifleştirildi ve gazetemizin edindiği bilgiye göre sistemlerimiz uçakları kilitlemeyi ve sanal atış yapmayı başardı. Yine İsrailliler  Milli Muhafız Ordusu’nun Trodos’taki radarını kör etmek için ileri elektronik harp sistemleri kullandı, Muhafız Ordusu da karşı tedbirler kullandı.

Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Basiakulis Trodos’taki Harekât Merkezi’nden izledi, radarda canlı görüntü de vardı. Bir ara İsrail uçakları Trodos’a yaklaştı ve sanal saldırıda bulundu, bu saldırı fiziki gözlemle izlendi. Harekât merkezinde İsrail’den subaylar da vardı.

Yunan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemilerin varlık göstermemesi Atina ile Lefkoşa’nın ortak kararıdır ancak uluslararası operasyonlar çerçevesinde Doğu Akdeniz’de bulunan Yunan fırkateyninin geçiş yapması ihtimal dışı değil.”