Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi, Rum basınının ana gündem konusu oldu. 15 Temmuz gecesi Rum tarafında yapılan toplantılarda teyakkuz kararı alındı. Gazeteler konuyla ilgili haberleri manşete çekti, iç sayfalarında fotoğraf desteğiyle geniş ölçekte aktardı.

Alithia “Bölünmüş Bir Ülkenin Kronolojisi… Türkiye-Darbe: Korku ve Gösteri… İşgal Bölgeleri: Türk Ordusunda Hiçbir Hareketlilik Yok… Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Güvenlik Makamları Darbe Sonrası Türkiye’deki Durumu Yakından Takip Ediyor” başlığını attı.

“BARİKATLARDA ÖNLEMLER ARTIRILDI, RMMO TEYAKKUZ HALİNDE”

Durumu yakından takip eden Rum güvenlik makamlarının, Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında KKTC’de hiçbir hareket saptamadığını yazan gazete, şu detayları aktardı:

“Cuma gecesi Dışişleri Bakanlığı’nda, AB ve yabancı devletlerle temas edildikten sonra Türkiye’deki durumun değerlendirildiği uzun bir toplantı yapıldı. Bunun paralelinde BM Barış Gücü’yle de, işgal bölgelerindeki ve Türkiye’deki kişilerle de temas edildi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve Başkan Vekili Dimitris Şilluris katıldı. Polis Genel Müdürü ve Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau da hazır bulundu. Öğrendiğimize göre barikatlarda denetim ve teyakkuz düzeyinin, devriyelerin artırılmasına karar verildi. Milli Muhafız Ordusu da teyakkuz halinde.”

Fileleftheros “Erdoğan Güçlenmiş Çıktı… Türkiye: Vatandaşlar Durdurdu, Ülkede İçe Dönüş Dönemi… Hareketlilik: ‘İç Düşmanlara’ Cadı Avı Başlıyor… Lefkoşa Olup Bitenleri Takip Etti… Akıncı Risk Alarak Açıklama Yaptı” başlık ve spotlarını kullandığı habere, üç sayfasında yer verdi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu gelişmeden sonra çok daha katılaşmasının beklendiğini, Kıbrıs sorununda tavır veya plan değişikliği beklenmediğini, prosedürde gecikme olabileceğini yazan gazete 15 Temmuz gecesi Rum Dışişleri Bakanlığı ve Rum Milli Muhafız Ordusu karargahında toplantılar yapıldığına dikkat çekti.

Rum yönetiminin, ilk andan itibaren Türkiye’deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğine işaret eden gazete özetle şunları yazdı:

“Moğolistan’da bulunan Başkan Anastasiadis’in emriyle Milli Muhafız Ordusu Genelkurmaylığında, Başkan Vekili Dimitris Şilluris başkanlığında toplantı yapıldı. Yoannis Kasulidis başkanlığında Dışişleri Bakanlığı’nda da toplantılar yapıldı. Kasulidis Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle sürekli temas halindeydi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Moğolistan’da bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile arasında kırmızı telefon irtibatı olan Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Pavlopulos’la da iletişim kurdu. Başkan, Türkiye’deki gelişmeleri Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’le görüştü.”

AKINCI “RİSK ALDI”…

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 15 Temmuz gecesi saat 23.30’da “risk alarak” KKTC’de Türk Barış Kuvvetleri’nde hiçbir hareket olmadığını açıkladığına dikkat çekti, açıklamanın satırbaşlarını okurlarına aktardı.

Gazete konuyla ilgili diğer gelişmeleri de 16 Temmuz günü tutuklanan askerlerin halk tarafından darp edilmesi ve tutuklanmalarını yansıtan fotoğraflarla da destekleyerek şu başlıklarla aktardı:

“Yeni Darbeden Korkuluyor… Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan Taraftarlarını Sokakta Kalmaya Çağırdı… Ordu İçerisinde Binlerce Tutuklu ve 2 bin 750 Yargıç (yerinden) Söküldü”, “Darbeciler Siyasi Sığınma İstedi… Askeri Helikopter’le Aleksandrupoli’ye (Dedeağaç) İndiler”, “Türk Başbakan Gülen’in İadesini İstiyor.”

Simerini (siyah zemin üzerinde) “Sultan Tahtına Döndü… Darbe Başarısız Oldu Ama Demokrasi de Kazanmadı… Türkiye’deki Ertesi Günle İlgili Birçok Soru”, “8 Türk Askeri Helikopterle Yunanistan’a Kaçtı… Türk Dışişleri Bakanı Derhal İade Edilmelerini İstiyor”, “Sultana Karşı Darbe Ne Anlama Geliyor”, “Fethullah Gülen’in ABD’den Türkiye’ye İadesi Konusunda Hiçbir İşaret Yok… John Kerry Dün, Talepte Bulunulmadığını Söyledi” başlıklarını kullandı.

Politis “Sultan mı Demokrasi mi?... Türkiye’deki Darbe Kana Bulandı… Herkes Ordunun Başarısız Girişiminden Sonra Benimseyeceği Siyasi Profili Bekliyor… Cumartesi Sabahı Sönen 4 Saatlik Darbenin Kronolojisi… Türk Halkı Dinamik Şekilde Sokağa Çıkarak Ciddi Demokratik Refleks Gösterdi… Kıbrıs Sorununda Ne Olacak?”  başlık ve spotlarını attı.

Haravgi konuyla ilgili haberini, “Erdoğan Türkiye’si Yaralı… Türkiye’nin Yeniden İslamlaşmasına Doğru”, “Erdoğan, Halkı Meydanlara Çıkmaya Çağırarak Darbeye Galip Geldi... Silahlı Kuvvetlerde Ve Yargıda Temizlik, 161 Ölü, Bin 440 Yaralı” başlıklarıyla yayımladı.

GÜNEY’DEN AÇIKLAMALAR

Gazete “Lefkoşa Türkiye’deki Gelişmelerden Endişeli” başlıklı haberinde ise bazı Rum siyasi partilerinin ve Rum Yönetimi Başkanlığını vekâleten yürüten Meclis Başkanı Dimitris Şilluris’in açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre AKEL Sözcüsü Stefanos Stefanu, “Türkiye’deki durum kaçınılmaz olarak Kıbrıs’ı da etkiliyor çünkü Kıbrıs toprağının büyük bölümünü elinde tutan ve işgal altındaki kuzeyde binlerce asker bulunduran Türkiye’dir. Partinin, Erdoğan politikalarıyla ilgili değerlendirmelerinden bağımsız olarak AKEL, Türkiye’de demokrasi ilkelerinin ve halk egemenliğinin hakim olması gerektiği görüşüne sahiptir” dedi.

DİKO, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’i Moğolistan’dan dönüp, gelişmelerin parametrelerini incelemek üzere Rum Ulusal Konseyi’ni toplamasını istedi.

Dimitris Şilluris de yazılı açıklama yaparak “Şahsım, ilk andan itibaren, güvenlik makamları tarafından bilgilendirilen ve gerekli bütün tedbirlerin alındığı iletilen bakanlar grubuna başkanlık etmiştir” dedi.

Kathimerini “Sultana Darbe…” başlığını kullandı ve Erdoğan’ın Türk bayrağını yüzüne götürdüğü anı yansıtan bir fotoğraf kullandı.