Kıbrıs Rum tarafının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York temasları sırasında garantör ülkelerin katılımıyla beşli konferans olmayacağını belirtmesine karşın Türk tarafının bu yöndeki senaryoları canlı tutmayı sürdürdüğü iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Beşli Konferans Senaryosunu Sürdürüyorlar – Türkler New York’ta Toplantı Görüyor, Lefkoşa Böyle Bir Olasılık Yok Diyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Türk tarafının Eylül ayında New York’ta beşli konferans düzenleneceği senaryosunu gündemde tutmaya devam ettiğini iddia ederek, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun KKTC basınında yer alan açıklamalarına yer verdi.

Gazete, Burcu’nun yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde beklenen ilerlemenin Eylül ayına kadar başarılması durumunda Eylül ayında New York’ta, üç garantör ülke ve adadaki iki tarafın katılımıyla beşli konferansın yapılabileceğinden söz ettiğini, bunun zor olsa da imkansız olmadığını belirttiğini aktardı.

Rum hükümetinden bir kaynağın ise, Anastasiadis’in New York ziyareti sırasında ne beşli konferans ne de üçlü görüşme gerçekleştirilmeyeceğini vurguladığını iddia eden gazete, söz konusu kaynağın ayrıca, bugüne kadar Kıbrıs sorununun uluslar arası boyutuna dair özlü görüşme yapılmadığını, bu yüzden de bir aylık bir sürede beşli konferans için hazır olunamayacağını söylediğini yazdı.

Haberde, Anastasiadis’in New York’ta BM Genel Sekreter’nin yanı sıra ABD ve Rusya’nın üst düzey yetkilileriyle görüşeceği ve Kıbrıs sorununun 15 günlük bir süre için New York’a taşınacağı vurgulandı.