Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs'taki barış gücüyle (UNFICYP) ilgili olarak İngiltere tarafından hazırlanan rapor taslağı üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Simerini gazetesi, Güvenlik Konseyi üyelerinin üzerinde anlaştığı nihai taslağın, güncelleştirme nedeniyle sınırlı değişiklikleri içerdiğini yazdı.

UNFICYP rapor taslağının yarın onaylanmasının beklendiğini aktaran gazete rapor taslağındaki önemli değişikliklerin, müzakerelerdeki ilerlemeye, kayıplara ilişkin olarak  askeri bölgelerde gömü alanı olarak kullanıldığına dair kuşkuların olduğu  30 yerin açılmasına vurgu yapılması, UNFICYP’in rolünün değiştirilmesinin incelenmesinde “geçiş dönemi planlaması” ifadesinin kullanılmasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Gazete raporda  UNFICYP sayısının 888’e yükseltilmesinin de öngörüldüğünü yazdı.

Fileleftheros gazetesi “Güvenlik Konseyi “İyi İlerlemeyi” Selamladı” başlıklı haberinde, BM Güvenlik Konseyi’nin, UNFICYP rapor taslağının “müzakerelerdeki iyi ilerlemeyi, olumlu dinamiği ve liderlerin, en kısa zamanda çözüm sağlanması için durmak bilmeksizin çalışacaklarına dair taahhütlerini memnuniyetle karşıladığını” vurguladığını yazdı.

Yoğun perde gerisinin ardından, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin, dün, nihayetinde bazı değişiklikler yaparak  ilgili istişareleri tamamladığını yazan gazete Rusya ve diğer (Fransa, Mısır ve Çin) ülkelerin ayrıca Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilciliğinin girişimlerinin ardından, kayıplarla ilgili  ifadenin güçlendirilmesiyle ilgili düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Gazete ilk kez “askeri bölgeler” (Türk oldukları belirtilmedi) ifadesinin kullanıldığına da dikkati çekti.

Habere göre rapor taslağında Güvenlik Konseyi’nin Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarını kutladığı, kayıpların hemen hemen yarısının henüz bulunmadığı, yüzde 69’una kimlik tespiti yapılamadığını belirterek  faaliyetlerinin yoğunlaştırmasının önemini vurguladığı, ayrıca Kuzey Kıbrıs’taki askeri bölgelerdeki kazı yerleri olarak 30 yere ulaşılması konusunda Kayıp Şahıslar Komitesi’ne olanak tanınması hareketini de selamladığı belirtildi.

UNFICYP rapor taslağının, genel hatlarıyla, önceki raporlarla benzer olduğunu belirten gazete rapor taslağında BM Genel Sekreteri’nin UNFICYP ve iyi niyet rapor taslağının da dikkate alındığı ve selamlandığını da yazdı.

Güvenlik Konseyi’nin ayrıca BM Genel Sekreteri’nin, (yeniden) iyi niyet misyonundan bahsetmesi niyetini vurguladığını yazan gazete uluslararası toplumun, tüm tarafların müzakerelere mutlak, esnek ve yapıcı müdahil olmasına önem verdiğini ayrıca öze ilişkin konulardaki müzakereleri yoğunlaştırmaları için tarafları cesaretlendirdiğinden de bahsedildiğini belirtti.

Gazete Güvenlik Konseyi’nin, askeri güven yaratıcı önlemlere ilişkin görüşmelerin ve düşüncenin ileriye götürülmesi gerekliliğini de vurguladığını yazdı.

KKTC’DEKİ YOL ÇALIŞMALARI

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasına ilişkin UNDP projesinin ihalesinin sonuçlandığını ve Avrupa Komisyonu’nun projenin finansmanı için 2.1 milyon euroyu serbest bıraktığı şeklindeki açıklamasına da yer verdiler.