Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos ile partilerin, paskalya yortusu nedeniyle yayımladıkları Rum basınında yer aldı.

Politis gazetesi, Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos’un, paskalya yortusu nedeniyle  yayımladığı mesajında Kıbrıs sorunundan söz ettiğini yazdı. 

Habere göre, II. Hrisostomos, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki faaliyetlerini “yeni, üçüncü işgal” olarak nitelendirdi. 

II. Hrisostomos, yeni bu saldırıyı göğüslemelerinde zayıf, gerekçesiz ve hazırlıksız göründüklerini belirterek, herkesin, gelecek için doğru sonuçlara varmasını önerdi. 

II. Hrisostomos, “Savunmasını ihmal eden, silah sistemlerini zenginleştirmeyen ve yenilemeyen, askerlik süresini kısıtlayan bir devletin, saldırgan rakibini,  saklı olmayan hedeflerinden vazgeçmeye ikna etmesi zordur” dedi.

“Paniğe kapılmış tavizlerin, düşmanın küstahlığını kısıtlamadığının” anlaşılması gerektiğini ileri süren II. Hrisostomos, Türkiye’nin sürekli olarak yeni talepleri gündeme getirmek istediğini savundu.

Türkiye’nin yeni oldu bittileri sonlandırmadan ve niyetlerinin samimiyetine ilişkin açık göstergeler olmadan, vatanın bütününün Türkleştirilmesi hedefini taşıyan yeni bir diyaloğa müdahil olmamaları gerektiğini  savunan II.Hrisostomos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bu tutumda ısrarlı olması tavsiyesinde bulunurken, kendi şartlarını ortaya koymaları gerektiğini de ifade etti. 

II. Hrisostomos, Türkiye’nin saldırganlığı ve bu oldubittileri ileriye götürmesi karşısında da Kıbrıs sorununda gidişatı değiştirmek için uygun bir zaman olduğuna inandıklarını savundu.
 
Başpiskopos II. Hrisostomos, “Müzakerelerin bazı sonuçlar getirmesini bekliyorsak, bu temelde yapılması gerekir” şeklinde ifade kullandı. 

PARTİLER 

AKEL ve EDEK partilerinin, paskalya mesajlarına yer verilen Haravgi gazetesi’ne göre, AKEL, 44 yıl sonra ülkenin bölünmüşlüğünün kesinleşmesine ilişkin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalındığını savundu. 

Bu tehlikenin göğüslenmesi için Kıbrıs sorunundaki özlü müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini ifade eden AKEL, müzakerelerin bu kez çözümün, ülkenin ve halkın yeniden birleşmesine neden olması temennisinde de bulundu. 

EDEK  ise mesajında, ülkenin gerçekten dirilişi için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.