Alithia gazetesi “Ankara Anastasiadis’in İfadelerinden Rahatsız Oldu” başlıklı haberinde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Hürriyet” gazetesine verdiği demeçte söylediklerinden; özellikle “seçimlerden sonra Türkiye’deki siyasi durumun Kıbrıs müzakere sürecini etkilediği” söyleminden oldukça rahatsız göründüğünü iletti.

Gazete, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı bir açıklama yaparak, Anastasiadis’in bu söylemini “kasıtlı bir manevra” olarak nitelendirdiğini aktardı.

Fileleftheros gazetesi ise “Ankara, Başkan Anastasiadis’ten Rahatsız Olmuş Görünüyor- Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın  Başkanın Hürriyet Gazetesine Demecine Tepkisi” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazılı açıklamasını aktardı.

Simerini gazetesi ise “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, Hürriyet’e Demeciyle İlgili Olarak, Anastasiadis Aleyhindeki Atışları” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunu çözüm sürecini Türkiye’deki hükümet kurma çabalarıyla ilişkilendiren açıklamalarının, şaşkınlık yarattığını yazdı.

BAZI RUM PARTİLER DE TÜRKİYE DIŞİŞLERİNİN AÇIKLAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının bazı Rum partilerin tepkisine neden olduğunu yazan gazete, Rum Vatandaşlar İttifakı Basın Sözcüsü Aleksandros Mihailidis’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Hürriyet’e” verdiği demeçte “bariz olan şeyi söylediğini” öne sürdü.

Buna göre, Mihailidis, “Kıbrıs sorununun Türkiye’nin meydana getirdiği ve muhafaza ettiği bir sorun olduğunu, bununla birlikte Kıbrıs sorunuyla ilgili karar alma merkezinin, geçmişte de Ankara olduğunu ve öyle olmayı sürdürdüğünü” iddia etti.

EVRO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas ise açıklamasında, “Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gönderdiği mesajların Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini çekmiş olabileceğini, ancak Ankara’nın Kıbrıs sorunundaki gerçek niyetlerini yeniden gözler önüne serdiğini” ileri sürdü.

Mahi gazetesi ise “Modern Devletlerin Garantilere İhtiyacı Yok” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Hürriyet gazetesine verdiği demecin tamamını okuyucularına aktardı.