Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi adına, adada kısa zaman önce kültürel haklarla ilgili inceleme yapan Uzman Raportör Karima Bennoune’nin, Rum Haber Ajansı KİPE’ye verdiği demeçte, Kıbrıs’taki kültürel mirasın tahribatının kayda geçirilmesinin gerekli olduğunu söylediği belirtildi.

Alithia gazetesine göre, kültürel mirasın tahrip edilmesi konusunda, hesap verme sorumluluğu olması gerektiğini dile getiren Bennoune, “bariz haksızlık” ve “kültürel yok etme” anlamına gelen Kıbrıs’taki benzer tahribat eylemleriyle ilgili gerçeğin de su yüzüne çıkması gerektiğini dile getirdi.

Bennoune’nin geçtiğimiz hafta, adada gerçekleştirdiği 10 günlük incelemelerini tamamladığını kaydeden gazete, Bennoune’nin, önümüzdeki Mart ayında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne sunacağı nihai raporunda, iki taraftan kültürel miras konularında uzman kişiler ile tarihçilere, kültürel mirasın tahribatının dokümantasyonunu yapmaları için ortaklaşa çalışmaları yetkisi verilmesini önerme ihtimalini gözden geçirmekte olduğunu söylediğini de aktardı.

Habere göre, Bennoune, insanlarda bu derece acıya neden olan tahribatlarla ilgili gerçeğin tespit edilip, kayda geçirilmesi için yöntemler bulunabileceğini ifade etti.

Gazete, Bennoune’nin, Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği incelemelerde elde ettiği ilk bulgular arasında, olumlu gelişmelerin yanı sıra Kıbrıs’ta var olmayı sürdüren bazı sorunların yer aldığını da belirtti.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ta, Kıbrıs Türk mezarlıkları gibi bazı yerlere erişim konusundaki idari zorluklara da atıfta bulunan Bennoune, bunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

KKTC’deki dini yerlere erişim konusundaki ek kısıtlamalarla ilgili bir soru üzerine ise Bennoune, Kıbrıs Türk tarafına bu husustaki ciddi endişelerini ilettiğini söyledi.

Gazeteye göre, Bennoune, kültür ve kültürel hakların isteğe bağlı (opsiyonel) faaliyetler olmadıklarını, açık ve net hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haravgi ise “Kültürel Mirasın Tahribatının Kayda Geçirilmesi Gerekir” başlıklı haberinde, Bennoune’ye, Dipkarpaz’da yaşamını sürdüren Rumların eğitimi konusunda soru yöneltildiğini de yazdı.

Gazeteye göre, Bennoune, “Bu konunun, kendisinin daha fazla üzerinde çalışmasını gerektiren bir konu olsa da, tam anlamıyla kültürel haklar içerisine girdiğini” söyledi. Bennoune, “Dipkarpaz’daki Rumların kendi dillerinde eğitime, aynı zamanda yüksek objektiflik standartlarıyla kaleme alınan ve herkesin tarihini içeren ders kitaplarına erişmesinin de gerekli olduğunu düşündüğünü” de sözlerine ekledi.