Beyaz Saray’dan bir yetkilinin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye, Ukrayna ve Fas ziyareti vesilesiyle yaptığı açıklamada, Biden ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerginlik olmadığını vurguladığı kaydedildi.

Fileleftheros “ABD Müzakerelere Geri Dönün, Gerginlikten Kaçının” başlıklı haberinde, Biden’ın Ankara temaslarında Kıbrıs sorununun da gündemde olacağını açıklayan ABD yetkilisinin “Ana tutumumuz, barış prosedürünün yinelenmesine ve bütün tarafların tahrik edici adımlardan kaçınacakları konusunda bizi temin etmelerine verdiğimiz önemle ilgilidir. Müzakerelerin yinelenmesi şarttır” dediğini yazdı.

Gazeteye göre, Biden-Erdoğan arasındaki ilişkilere de değinen yetkili, “Başkan Yardımcısı’nın Sayın Erdoğan’la ilişkilerinin buzdan çıkartılmasına gerek yoktur çünkü ilişkileri buzda değildir. Türkiye cihatçılara (IŞİD) karşı müttefik olmaya devam ediyor. Erdoğan ve Biden, tam da Türkiye’nin oynaması istenen bu rolü konuşacak” dedi.

Joe Biden’ın Fener Rum Patrikhanesi’ni de ziyaret edeceğine işaret eden gazete bunun, Türk hükümetinin “ekümenikliğini” tanımadığı Fener Rum Patriği Bartholomeos’u güçlendirecek güçlü bir adım olacağı yorumunu yaptı.