İngiliz British Gas’ın (BG) Rumların tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgedeki 12’nci parselin hissedarlarından biri olması için imzaların atıldığı haber verildi.

Alithia gazetesi dünkü imza töreniyle, hissedarlarının şirketin Shell’e satılması için onay vermesinin arifesinde BG’nin artık yüzde 35 hisseyle 12’nci parsele katıldığını belirterek, son duruma göre projenin yöneticisi konumundaki Amerikan Noble Energy’nin yüzde 35 ve İsrailli Delek-Avner’in yüzde 30 hissesinin olduğunu aktardı.

Bu yeni gelişmeyle 12’nci parsel içerisindeki Afrodit yatağı kalkınma planıyla ilgili tartışmaların yeniden başlayacağını belirten gazete, BG’nin Nobel ile Delek’in hazırladığı planı incelediği bilgisini de verdi.

Habere göre anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, konsorsiyumun hem teknik, hem de ekonomik açıdan güçlendiğini vurguladı.

BG’nin Idku’daki doğalgaz sıvılaştırma terminalinin ortak ve yöneticisi olduğuna işaret ederek, doğalgaz üretim zincirinde çıkarların hizaya geldiğine dikkat çeken Lakkotripis, Afrodit kalkınma planı konusunda, önümüzdeki günlerde görüşmelerin yeniden başlayacağını söyledi.

Anlaşmanın, “Kıbrıs gazının” BG’nin Idku’daki doğalgaz sıvılaştırma terminaline ihraç edilmesi yönünde olumlu bir adım olduğu yorumunda da bulunan Lakkotripis, ancak bunun olması için ticari anlaşmalar yapılması gerektiğinden söz etti.

Noble Energy yetkilisi ise yaptığı açıklamada, BG’nin gerek teknik, gerek ekonomik, gerekse pazarlama alanında büyük deneyiminin olduğuna vurgu yaparak, bu gelişmenin 12’nci parselin ortaklarının çıkarına olacağını belirtti.

SHELL “EVET” DEDİ, SIRA BG’DE

Öte yandan gazete haberinde, Shell’in hissedarlarının dün BG’nin satın alınmasına onay verdiğini belirterek, bugün de BG’nin hissedarlarının şirketlerinin Shell’e satışının tamamlanmasına karar vereceğini yazdı.

Habere göre konuyla ilgili açıklama yapan BG’den bir yetkili, BG hissedarlarının bugün anlaşma konusunda bir karar vereceğini belirtti.

Hissedarların onay vermesi durumunda, “BG Kıbrıs”ın Shell Şirketler Grubu’nun bir parçası olacağını ifade eden yetkili, Shell’in Güney Kıbrıs’taki niyetleriyle ilgili tahminlerde bulunamayacağını belirtti.

Yetkili, BG’nin 12’nci parsele katılmaktan çok memnun olduğunu ve Afrodit yatağının kalkındırılmasına odaklandığını belirtti.

Lakkotripis ise anlaşmanın, BG’nin Shell tarafından satın alınmak üzere olması gibi her türlü gelişmeden bağımsız olarak BG ile yapıldığını vurguladı.

Lakkotripis, BG hissedarlarının onayı ve ardından gelecek birleşmenin şartlarını görmeleri gerekeceğini ifade etti.

DENİZAŞIRI ÇALIŞMALAR

Öte yandan gazete bir başka haberinde, Rum Meclisi Çevre Komitesi’nin, denizaşırı petrol ve doğalgaz çalışmalarının güvenliğiyle ilgili konuları içeren yasa tasarısını görüştüğünü yazdı.

Gazete, Meclis’in yasaya boru hatlarının da dahil edilmesi gerektiği saptamasında bulunduğunu, zira ilgili maddenin çevre değeri dışında, Güney Kıbrıs’ın “MEB”inin Rum makamlarının onayı olmadan Türkiye’ye doğalgaz nakli için kullanılmasını önlemede ek bir yasal araç olacağının düşünüldüğünü yazdı.