Hollanda-İngiliz ortaklığından oluşan Shell’in, İngiliz BG Group’u satın almasına dair gelişme aşamasında bulunan önerisi yüzünden, Rum kesimi ve İsrail’den Mısır’a yönelik doğal gaz ihracatı yapılmasına ilişkin işbirliği memorandumlarının hayata geçirilmesinde gecikme yaşanması tehlikesi bulunduğu kaydedildi. Buna sebep olarak da, BG şirketinin, Mısır açısından doğal gaz alıcılarının en önemli temsilcisi olması gösteriliyor.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, Noble Energy şirketinin, 12’inci parseldeki Afrodit yatağının Mısır, Rum kesimi ve Ürdün’e yönelik boru hatlarıyla geliştirilmesine dair nihai planını Rum hükümeti ile Enerji Bakanlığı’na sunmasında gecikmesinin sebeplerinden birini teşkil ettiği kaydedildi.

Gazete, bundan daha da önemlisinin, İsrail’in Leviathan yatağından Mısır’daki Idku terminaline ihracat yapılmasına ilişkin ön anlaşmanın bu durumdan etkilenmesi olduğunu aktardı.

Royal Shell’in, British Gas’ın 70 milyar dolar karşılığında satın alınmasına dair bir öneri sunduğunu anımsatan gazete, bu gidişata yönelik müzakerelerin sürdüğü bir zamanda, Mısır’daki Idku sıvılaştırma terminaline, İsrail ve Rum kesiminden uzun vadeli doğal gaz tedarik edilmesi gibi önemli taahhütler ortaya çıkmasının zor olacağını savundu.

Bu durumun, Noble Energy şirketinin planlamasının tamamlanmasında gecikmelere sebep olduğunu kaydeden gazete, bütün dikkatlerin, şirketin 2015 yılının ilk çeyreğiyle ilgili ekonomik sonuçları, ayrıca Doğu Akdeniz bölgesiyle ilgili faaliyet ve planlamasını açıklayacağı 5 Mayıs tarihine çevrildiğini ifade etti.

Noble Energy şirketinin, Afrodit yatağının kalkındırılmasıyla ilgili planlamasının yanı sıra, Afrodit yatağının ticari açıdan ne kadar kârlı olduğuna dair resmi açıklama konusunda da en az bir ay geciktiğini yazan gazete, gerek Afrodit’in ticari kârlılığı konusundaki açıklama, gerek kalkınma planının detaylarının oldukça önemli olduğunu aktardı.

Bunlarla birlikte, Afrodit yatağıyla ilgili verilerin resmi hale geleceğini yazan gazete, Rum Yönetimi’nin de Enerji Bakanlığı aracılığıyla, yatağın ticari anlamda işletilmesine dair resmi lisans vermeye davet edileceğini ekledi.

Noble Energy şirketinin gecikmesinin, elektrik üretimi için Afrodit yatağından Rum kesimine doğal gaz gitmesinde gecikme yaşanmasına sebep olduğunu da kaydeden gazete, bu durumun BG’nin Shell’in önerisinden etkilenmesi yüzünden uzama ihtimali bulunduğunu, öte yandan Afrodit yatağının geliştirilmesinin, esas alıcı olan Mısır’la bağlantılı olduğunu ekledi.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan haberlerde, Rumların 12’inci parseldeki Afrodit yatağının doğalgazını, BG’nin Mısır’daki Idku doğalgaz sıvılaştırma terminaline aktarmaya hazırlanırken, bu yeni gelişmelerin ardından, terminalin yeni sahibi olacak Shell’in kararlarını beklemek zorunda kalacakları ifade edilmişti.

GÜNEY KIBRIS’TA ULUSLAR ARASI DOĞAL GAZ EĞİTİM MERKEZİ AÇILDI

Öte yandan gazete başka bir haberinde ise, merkezi İngiltere’de bulunan OPITO (Denizaşırı Petrol Endüstrisi Eğitim Kurumu) isimli kurumun Güney Kıbrıs’ta üs açtığını yazdı.

Gazete, OPITO isimli kurumun, hidrokarbon araştırma, çıkarma ve bunun işletilmesi sektörünün bütün alanlarında, çalışanlar ve yöneticiler yetiştirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda, en büyük uluslar arası firmalardan biri olduğunu izah etti.