Rum basını ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Türkiye’nin, Rum Yönetimi’nin tek yanlı “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) ilan ettiği bölge içerisindeki doğal gaz aramalarında sorun çıkarmamasını ve Kıbrıs sorununda pratik adımlar atmasını istediğini iddia etti.

Fileleftheros “Biden Erdoğan’dan Gaz Aramalarında Sorun Çıkarmamasını İstedi... ‘MEB’i Rahatsız Etmeyin” başlığıyla manşete çektiği haberinde BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta gerçekleşen Erdoğan-Biden görüşmesinde ABD Başkan Yardımcısı’nın Erdoğan’dan “Kıbrıs”la ilgili iki talepte bulunduğunu savundu ve Amerikalı bir kaynağa işaret ederek özetle şunları yazdı:

“Biden Erdoğan’dan ilk olarak Kıbrıs sorunuyla ilgili pratik adımlar atmasını istedi. Amerikalılar kapalı Maraş konusunu faydalı ve önemli bir adım görüyor. Biden Türk Cumhurbaşkanı’nı Kıbrıs MEB’i içerisinde yapılmakta olan hidrokarbon saptama ve değerlendirme araştırmalarını rahatsız edecek veya etkileyecek hareket ve eylemlerden kaçınmasını istedi.

Biden her iki konuda da Türk yetkiliden teyitler aldı ancak Erdoğan net değildi. Bilgi sahibi kaynakların işaret ettiği üzere Amerikalılar bölgeyle ilgili planlarını bozacak herhangi bir hareket istemiyorlar. Kıbrıs sorununun sürüncemede oluşu planlarına büyük engeller çıkarıyor olmasa da Amerikalılar, varılacak bir anlaşmayı faydalı buluyorlar. Gerek Biden gerekse Dışişleri Bakanı John Kerry, çözüm yönünde hareketlerde bulunması için Ankara nezdinde baskılarını sürdürecek.

Bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre Amerikalılar bu aşamada durgun suları dalgalandıracak ve Kıbrıs sorunundaki çabalara soluk katacak bir adımı faydalı görüyor.  Bu nedenle kapalı Maraş’ın açılmasını gündeme getirecek bir prosedürde ısrarlı görünüyorlar.

Öğrendiğimize göre Ankara’nın Kıbrıs sorununda patik adımlar atması gereğini Erdoğan’a BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da aktardı. Türk Cumhurbaşkanı bu görüşmede de ‘müzakere prosedürünü destekliyoruz’ ve Ankara ‘çözüm istiyor’ diyerek teyitler dağıtmakla yetindi.

AMERİKALILARIN, IŞİD KONUSUNDA PAZARLIĞA AÇIK OLDUĞUNU İLETEN ANKARA’YA İSTEDİĞİNİ VERMEYE HAZIR GÖRÜNMESİ RUM YÖNETİMİ’Nİ ENDİŞELENDİRİYOR

Amerikalılar Erdoğan’ı ‘tartılamaz/ölçülemez unsur’ görmelerine karşın aralarındaki iletişim köprülerini korumak istiyorlar,  bu da bölgede kurulmakta olan yeni sahneyle ilintilidir. Washington tarafından verilen taahhütlere ve Kıbrıs sorunuyla ilgili ‘yeni Amerikan yaklaşımlarının’ yarattığı coşkuya rağmen Lefkoşa, ABD ve Türkiye’nin İslam Devleti’nin (IŞİD) göğüslenmesiyle ilgili görüşmelerinin gidişatı konusunda ne kadar derin endişe duyduğunu gizlemiyor.

Bilindiği gibi Ankara halen, pazarlığa hazır olduğunu iletti ve Amerikalıların da, istediklerini elde etmek için kendisine karşılık vermeye hazır olduğu aşikârdır. Bu karşılıklar neler olacak? Bu karşılıklar on yıllar önce Kıbrıs ile de ilgiliydi. Sahne ve olgular değişmiş olsa da bir endişe saptanıyor.

Kıbrıslı yetkililerin geçen hafta New York’ta Amerikalılarla yaptığı çeşitli temaslar, Washington’un Lefkoşa ile işbirliğini faydalı gördüğünü doğruluyor. Biden’ın Anastasiadis’e de söylediği gibi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Mısır, İsrail ve bölgedeki diğer ülkelerle işbirliğinin devamına da sıcak bakıyorlar. Amerikan Başkan Yardımcısı Kıbrıs’ın IŞİD’e karşı planlanan saldırılara sağladığı kolaylıkları da önemli buluyor. Aynı zamanda Biden, Kıbrıs’ın Ukrayna meselesindeki tavrının, Rusya’ya yaptırımlar konusunda AB’deki ortaklarımızın mutlak tezlerinden bir miktar farklılık olmasını anlayışla karşıladığını söyledi.”

ABD VE İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLERİ “ÇÖZÜM ANAHTARINI KAYBETTİ”

Gazete haberinin “ABD ve İngiltere Büyükelçilikleri ‘Çözüm Anahtarını’ Kaybetti” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise New York’ta çeşitli düzeylerde yapılan temaslardan Rum yönetimi açısından faydalı mesajlar ve teyitler gelmesine karşın Ada’da farklı bir görüntü sergilendiğine dikkat çekti.

ABD ve İngiltere’nin Ada’daki büyükelçilerinin, neredeyse eşzamanlı olarak, çözümün Kıbrıs’taki iki tarafa bağlı olduğunu söylediğini hatırlatan gazete devamla şunları yazdı:

“Bu, Lefkoşa’nın ‘çözüm anahtarı Ankara’dadır’ şeklindeki ezeli tezini çürütmeye çalışan bir yaklaşımdır. Washington’dan farklı yaklaşımlar işitiliyor olmasına karşın bu tür (büyükelçinin) açıklamaların Ankara’ya beraat suçsuzluk belgesi verdiği aşikârdır. Anglo Amerikan bloğunun her iki diplomatı da Ankara’nın ‘müzakere prosedürünü desteklediği’ söylemine, yeterliymiş gibi atıfta bulunuyor.”

Aynı gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’ta görüştüğü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin söylediklerini “Kerry Kıbrıs sorununu, özellikle de Maraş meselesini üstlenmek istiyor görünüyor. Biden de Anastasiadis’e Washington’un ‘uygun zamanda’ müdahale edeceğini söyledi” şeklinde yorumladığı haberini “ABD’den Uygun Zamanda Müdahale... Amerikan Dışişleri Bakanı Maraş’ın Açılması Meselesini Üstlenmek İstiyor” başlığıyla aktardı.