Simerini gazetesi Biden’in Kıbrıs’a yaptığı ziyaret ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmelere değindiğini, ayrıca bazı çıkarımlarda bulunduğunu yazdı.

Biden’in çıkarımlarına göre, Türkiye’nin, Kıbrıs’ta asker bulundurmanın artık çıkarına olmadığını anladığını ileri süren gazete, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “işgalin anlam taşıdığı tek grup” olan askerle zıt düştüğünü de iddia etti.

Gazete Biden’in, Erdoğan’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili kendisiyle görüşmeye söz verdiğinden bahsettiğini de öne sürdü.

HRİSTODULİDİS

Öte yandan gazeteye göre konuyla ilgili yorum yapmaya çağrılan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Biden’ın, “Türk Başkan”ın kendisine Kıbrıs’ta ordu bulundurmanın Türkiye’nin çıkarına olmadığını söylediği sözleri üzerinde durdu.

Kendilerinin bu konuda Türkiye’nin herhangi bir çıkarının olmadığını, aksine Türkiye’ye bedelinin olduğuna inandıklarını söyleyen Hristodulidis, “bu Türk Başkan’ın gerçek tez ve inancı ise bunu sözlerde değil, belirli hareketlerle ve pratikte görmek istiyoruz” dedi.

Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs’a köprü kurucu önerilerle geleceğine dair sözlerini yorumlamaya çağrılması üzerine ise bu önerilerin hiçbir durumda hakemlik olmadığını savundu.

Hristodulidis, Eide’nin, iki tarafın daha özlü bir diyaloğa girmeleri için sözlü olarak öneriler ortaya koyabileceğinden söz etti.

STİLİANU

Habere göre Vatandaşlar İttifakı Sekreterlik üyesi Stelios Stilianu da, Biden’in sözlerini yorumlayarak, Biden’in, Erdoğan ve Türkiye’nin niyetleriyle ilgili yanıltıcı bir tablo çizdiğini savundu.