Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile BM binasında gerçekleştirdiği görüşmeye yer verdi.

Gazete, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, görüşme sırasında “ABD’nin, Kıbrıs sorunundaki müzakere sürecinin her şekilde ilerlemesi ve çözüme ilişkin fırsat penceresinin değerlendirilmesi sözünü yinelediğini” yazdı. Haberde, bir diplomatik kaynağa dayanarak, görüşmenin “çok dostane ve samimi bir ortamda gerçekleştirildiği ve çok iyi olduğu” belirtildi.

Habere göre, 2016 Başkanlık seçimlerinde partisinden aday gösterilmesi ihtimali bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs sorununun kendi yetki dahilinde olduğunu ve “Kıbrıs”ın, bölgede merkezi bir role sahip olup, ABD’nin stratejik ortağı olduğunu ifade etti.

Gazete, Biden’in, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında Türkiye’nin oynaması gereken rol konusunda da hem fikir görüldüğünü yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise görüşme sırasında, Biden’a, müzakerelerde bugüne kadar ne yapıldığı ve ne yapılacağının yansıra, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusunda Akıncı ile sahip olduğu ortak vizyon  hakkında bilgi verdi.

Kıbrıs Rum tarafının, garantilerin kaldırılması ve dört temel özgürlüğün hayata geçirilmesi konusunda ABD’nin yardımını istediğini yazan gazete, çözüm fonu konusunun da gündeme geldiğini belirtti.

Görüşmede, Kıbrıs sorununun dışında, enerji ve bölgedeki gelişmeler konularının da ele alındığını belirten gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın enerji konuları koordinatörü Amos Hochstein’in da görüşmede yer aldığını yazdı.

Habere göre, ABD Başkan Yardımcısı Biden, Anastasiadis’e “ABD’de bulunacağınız bir sonraki defa, zamanınız olur ve yemek için evime gelirsiniz” dedi; Anastasiadis de “memnuniyetle, Beyaz Saray’a geleceğim” yanıtı verdi.

Alithia gazetesine göre, bir hükümet kaynağı, Anastasiadis-Biden arasındaki görüşmenin sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Görüşmeyi çok iyi şeklinde nitelendiren aynı kaynak, görüşmenin samimi bir ortamda yapıldığını belirtti.

Habere göre, Anastasiadis dün sabah ise Noble Energy CEO’su David Stover ile bir araya geldi.

Simerini gazetesi, Anastasiadis-Stover görüşmesine ilişkin herhangi bir açıklamanın yapılmadığını yazdı.

ANASTASİADİS-ÇİPRAS GÖRÜŞMESİ

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında dün gerçekleştirilen görüşmeye de yer verdi.

Uluslararası toplumun, çözüm perspektifi yaratması için Türkiye’ye yönelmesi gerektiğine ilişkin Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın ortak inancının dile getirildiğini yazan gazete, görüşmenin BM binasında yapıldığını belirtti.

Gazete, diplomatik kaynaklara dayanarak, Anastasiadis’in, Yunanistan Başbakanı Çipras ve Çipras’ın yakın çalışma arkadaşlarını  müzakerelerin mevcut aşaması, belirli konularda kaydedilen ilerleme, Kıbrıs sorunun boyutlarında var olmaya devam eden özlü ayrılıklar ve sorunlar hakkında bilgilendirdiğini yazdı.

Habere göre, Anastasiadis ve Çipras ayrıca, 70’inci BM Genel Kurulu çalışmaları kapsamında yaptıkları temaslar konusunda da birbirlerine bilgi aktarırken, sadece Kıbrıs sorununda değil, bölgeyle alakalı başka konularda da mutlak koordinasyon ve sıkı işbirliğinde olunması kararlılıklarını da yinelediler.

Anastasiadis ile Çipras arasındaki görüşmede iki ülke dışişleri bakanları Yoannis Kasulidis ve Nikos Kocas’ın yanısıra, Yunanistan Devlet Bakanı Nikos Pappas, iki ülke hükümet sözcüleri Nikos Hristodulidis ve Olga Yerovasili de yer aldı.

NEOFİTU ANASTASİADİS’İN TEMASLARINI DEĞERLENDİRDİ

Fileleftheros gazetesine göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in temaslarını değerlendirdi.

Anastasiadis’in temaslarını oldukça verimli olarak nitelendiren Neofitu, New York temaslarının Anastasiadis’e, Güney Kıbrıs’ın bölgesel rolünü ortaya koyması ve Kıbrıs sorunundaki Rum tarafının tezlerine izahat getirme olanağı tanıdığını belirtti.

Anastasiadis’in, kendi mesajlarını Türkiye’ye göndermek için uluslararası toplumun katkısına gereksinimi olduğunu ifade eden Neofitu, Ankara’nın da Kıbrıs sorununun çözümü için siyasi irade göstermesi gerekliliğini yineledi.