BM’nin yol haritası oluşturarak, Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılmasının ertesi günü için hazırlanmaya başladığı haber verildi.

Fileleftheros “Ertesi Gün İçin Yol Haritası… BM Kıbrıs Sorununda Anlaşma Sonrasında Barış Gücü’nün Dönüşümüne Hazırlanıyor”  başlıklı haberinde BM’nin son dönemde Barış Gücü’nün,  hazırlanmakta olan bir program çerçevesinde çözüm sonrası dönem için (geçireceği) “dönüşüme” hazırlanmakta olduğunu yazdı.

Gazete “Barış Gücü’nün dönüşüm programı” uyarınca BM’nin, çözüm sonrasında Barış Gücü’nde görev yapacak (asker, polis, idari personel) personelin sayısını belirlemeye çalıştığını, bu çerçevede Barış Gücü’nün yeni görev ve yetkilerinin de belirlenmekte olduğunu kaydetti.

Barış Gücü ile ilgili son raporda, bu hazırlıkla ilgili “Barış Gücü’nün yetkilerinin ve güç dengesinin daha ileri uyumlaştırılması için gerekli oluşumların önemine” atıf yapıldığını vurgulayan gazete BM’nin Kıbrıs sorununun müdahillerinden görüş istediğini, görüşlerin iletildiğini fakat bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadığını yazdı, özetle şunları ekledi:

“Öğrendiğimize göre Lefkoşa Barış Gücü’nün anlaşmanın uygulanmasını pratikte güvence altına alması gerektiği görüşünde. Bunun ön şartı da BM Anayasası’nın 7’nci maddesine atfı gerektirir (ancak her seferinde 7’nci maddenin harekete geçirilmesi için ne gerekeceği, Güvenlik Konseyi’nde oy birliği sağlanıp sağlanamayacağı soru işareti). Her halükarda Lefkoşa 7’nci madde konusunu 2004’te de gündeme getirmiş ancak kabul edilmemişti. O zaman Genel Sekreterlik referandum arifesinde Barış Gücü’nün yetki ve misyonunda değişiklik yapmıştı.

Öğrendiğimize göre anlaşmanın ertesi günü için AB’nin de 10’uncu protokol ve müktesebatın işgal bölgelerindeki ertelenmesinin kaldırılması ile ilgili hazırlık yapıyor. Önceki dönem başkanlığı (Hollanda) Lefkoşa’ya, Brüksel’in Kıbrıs sorunundaki anlaşmanın ertesi günü için hazırlıklara teknik düzeyde başladığını bildirdi. Brüksel’de,  bu  hareketliliğin, olası bir gelişmede gafil avlanmamak için rutin hazırlık olduğuna inanılıyor.”