Birleşmiş Milletler’in (BM) vatansız kişilerin statüsüne ilişkin sözleşmesinin, “Kıbrıs sorununun çözümü durumunda Türkiye kökenli kişilerin bu anlaşmadan faydalanarak, vatandaşlık hakkı kazanma” olasılığından dolayı Rum meclisinde 5 yıldır onay beklediği iddia edildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, konunun Rum Meclisi Dışişleri Komitesi’nin dünkü toplantısında gündeme geldiğini yazdı.

Gazete, BM’nin vatansızlara ilişkin sözleşmenin Rum meclisinden onaylanması sırasında Güney Kıbrıs’ın bazı maddelere şerh koymasını düzenleyen Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan belgeye komite üyesi bazı milletvekillerinin itiraz ettiklerini kaydetti.

Habere göre, Vatandaşlar İttifakı ve Rum Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Yorgos Lillikas, Güney Kıbrıs’ın söz konusu BM anlaşmasına şerhini düzenleyen belgede “Türk işgali ve yerleşiklere (TC kökenliler) ilişkin net ifadelerin yer alması gerektiğini” belirtti.

AKEL Milletvekili Yorgos Lukaidis ise, söz konusu anlaşmaya şerh konulmaması ve Kıbrıs sorununun çözümü durumunda Türkiye’nin Türkiye kökenlilerin adadaki varlığını yasallaştırmak için anlaşmaya atıfta bulunabileceğini iddia etti.

Gazete, anlaşmanın onayına eklenecek şerhte kullanılacak ifade şeklinin tam anlamıyla belirlenebilmesi için ilgili tüm birimlerin komitenin bir sonraki toplantısında hazır bulunması kararının alındığını vurguladı.