Birleşmiş Milletlerin (BM), Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la gerçekleştirdikleri görüşmede “Greentree” tipi müzakere yapılması isteğini dile getirdikleri iddia edildi.

Kathimerini gazetesi, “BM ‘Greentree’ Tipi Müzakereler İstiyor” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’taki üçlü görüşmede okuduğu ve daha sonra Rum basınına sızan belgenin ardından BM’nin “Greentree” tipi müzakereler yapılması isteğini dile getirdiğini iddia etti.

Gazete, BM’nin Anastasidis’in sunduğu belgede dile getirdikleri karşısında “büyük anlayış gösterdiğini” savundu ve bu anlayış çerçevesinde, 2012 yılında New York’un Long Island bölgesindeki “Greentree” çiftliğinde o dönemin liderleri Dimitris Hristofyas ve Derviş Eroğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen görüşmeler gibi bir görüşme yapılması niyetini ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre BM, liderlerin birkaç gün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve birkaç gün de BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la baş başa oturarak “yanlış anlamaları çözmelerini” önerdi.

Rum hükümetinden bir kaynak ise gazeteye, üçlü görüşme sırasında BM tarafından böyle bir öneri yapılmadığını söylemesine karşın, Rum hükümetinin gerek Davos gerekse öncesinde gerçekleştirdiği girişimlerde bu tür bir önerinin yapılmasının engellendiğini doğruladığını belirtti.