Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Rum Ulusal Konseyi’ni toplayarak Mont Pelerin’de yaşananlar hakkında bilgi aktardı.

Alithia gazetesi: “Anastasiadis’in Çıkmaza İlişkin Söyledikleri Kuşku Götürmez” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çarşamba akşamı gerçekleştirdiği basın açıklamasında söylediklerinden hiç kimsenin “Kıbrıs Türk tarafının bile” kuşku duymadığını iddia etti.

Gazete, Anastasidis’in sözlerinin özünde aslında, Mont Pelerin’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “göçmenlerin sayısına ilişkin kriteri sonuna kadar müzakere etmekten, büyük olasılıkla Türkiye’nin onayı olmadığı için, kaçındığını, bu yüzden Kıbrıs Türk tarafının toprak ve diğer konuların güvenlik ve garantiler konularıyla birilikte beşli bir konferansta ele alınmasını istediğinin” yer aldığını iddia etti.

Anastasiadis’in dünkü Ulusal Konsey toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada da “suçlama oyununa girmeyerek, müzakerelerin devam etmesinde kararlı olduğunu” gösterdiğini belirten gazete “kapıları açık tutmak istiyoruz” şeklinde konuştuğunu aktardı. 

Habere göre Anastasiadis, şu anki koşullarda birlik olmaktan başka seçenek olmadığını ve sabırlı olunması gerektiğini belirterek, ikinci bir toplantı daha yapılacağını duyurdu.

Eide’yle pazartesi günü saat 10.00’da görüşeceğini de vurgulayan Anastasiadis, yabancı faktörlerin kendilerinin haklılığını anladıklarını savundu.

Anastasiadis: “Şu anda ellerinde bulunan topraklar Kıbrıslı Rumlar ait topraklardan başka bir şey değildirler. 42 yıl geçmiş olmasını göz ardı etmiyoruz ancak bu adaleti değiştirmiyor” şeklinde konuştu.

Anastasiadis ayrıca, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın tutumuna yönelik iddialara ilişkin olarak, “Yunanistan’la mükemmel düzeyde işbirliği olduğunu söylediğinde sadece Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı değil Yunan hükümetini kastettiğini” ifade etti.

Öte yandan Simerini gazetesi, dünkü Ulusal Konsey toplantısında yaşanan diyaloglar olduğunu iddia ettiği ifadelere geniş yer verdi.

Haber göre Anastasiadis konsey toplantısında, bir soru üzerine MEB konularının Mont Pelerin’de görüşülmediğini, çözüm olana kadar da görüşülmesinin mümkün olmadığını iddia etti.

Mont Pelerin görüşmelerinin ilk gününün, “Kıbrıs Türk tarafının Yunanistan’ın çoklu zirve konusundaki değerlendirmelerini görüşmek istemeleri yüzünden kaybedildiğini” iddia eden Anastasiadis, “nihayetinde Türkiye’nin Yunanistan-Türkiye görüşmesinin olmasını, Yunanistan’ın da çoklu konferans tarihi vermeyi kabul ettiklerini” aktardı.

Kıbrıs Rum tarafının “Karpaz’ın Annan Planı’nda öngörüldüğü şekliyle özel statüde iade edilmesini önerdiğini” belirten Anastasiadis, BM’nin ise “Kıbrıs Rum tarafının, Güzelyurt karşılığında dönüşümlü başkanlığı kabul etmesini önerdiği” iddiasında bulundu.

Öte yandan Rum siyasi partileri toplantı sonrasında yaptıkları açıklamalarda Anastasiadis’e destek belirten mesajlar verdiler.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, müzakerelerin koşulsuz şartsız kaldığı yerden başlamasından yana olduklarını belirtirken, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise “çıkmazdan Türkiye’nin sorumlu olduğu” iddiasında bulundu.

Diğer parti başkan ve yetkilileri de Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’yi suçlayıcı açıklamalarda bulundular.

Fileleftheros gazetesi ise dünkü Ulusal Konsey toplantısında bazı partilerin, Kıbrıs Türk tarafının Mont Pelerin’nin her iki aşamasında da aslında aynı tezleri savunduğu görüşünü ortaya koyduklarını belirtti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Haravgi: “Ulusal Konsey Devama Karar Verecek”.

Politis: “Çatışma Birlikle Sonuçlandı”.