Birleşmiş Milletler’in (BM), eylül ayı sonunda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un,  Kıbrıs’taki liderlerle üçlü görüşme gerçekleştirmesi için hazırlıklar yaptığı belirtildi.

Politis gazetesi “Ban, İkisi İçin Davet Çıkarıyor-Eylül Ayı Sonunda Üçlü Görüşme BM İçin Kesin” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile New York’ta, 25-30 Eylül tarih aralığında üçlü görüşme gerçekleştirmesinin beklendiğini yazdı.

BM’nin, iki liderden yeşil ışık temin etmesiyle, üçlü görüşme hazırlıklarının doruğa çıktığını yazan gazete bununla birlikte, üçlü görüşmenin, 14 Eylül tarihine kadar sağlanacak ilerlemeye de bağlı olacağını belirtti.

Üçlü görüşmeye ilişkin nihai tarihin henüz belirlenmediğini belirten gazete tarafların, uygun koşulların var olması durumunda bunun gerçekleştirilmesine rıza gösterdiklerini, doğal olarak BM’nin de bu amaçla hazırlıklara başladığını yazdı.

Gazete BM Genel Kurulu’nun 13 Eylül’de başlayacağını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de söz alacağı genel kurul çalışmalarının ise 20 Eylül’de başlayıp, 26 Eylül’de sona ereceğine dikkati çekerken, görüşmenin yapılması durumunda bunun, eylül ayının sonunda gerçekleştirilmesinin düşünüldüğünü belirtti.

Gazete, bu nedenden ve müdahil taraflarca da anlayışla karşılanan, Kıbrıs Rum tarafının hassasiyeti nedeniyle, görüşmenin,  BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde Anastasiadis’in, “Kıbrıs Cumhuriyeti” Başkanı sıfatıyla New York’ta bulunacağı sırada yapılmayacağını yazdı.

İki liderin, New York’tan dönüş tarihini kesinleştirmediğini belirten gazete Anastasiadis’in, New York’a gitmek için 17 Eylül Cumartesi günü Ada’dan ayrılacağını, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ise bu tarihten birkaç gün sonra ayrılmasının beklendiğini kaydetti.

Gazete diplomatik kaynakların gazeteye yaptığı açıklamalarına dayanarak nihai kararların, müzakerelere ilişkin görüntünün netleşeceği 14 Eylül’de alınacağını belirtti.