Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde “geri dönülemeyecek noktaya varılmasını ve müzakerelerin nihai amacı doğru ilerlemesini sağlamayı hedeflediği” bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Anlaşma Ortamı Yaratıyorlar – BM Momentumu Korumayı Hedeflerken Raporlar Yakın Olmadığımızı Gösteriyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine değindi.

Gazete, Kıbrıs sorunundaki arabulucular ve uluslararası faktörlerin, Kıbrıs sorununda ve müzakerelerde “anlaşma ortamını ve momentumu canlı tutmak istediklerini, ara anlaşmanın söz konusu olmadığının netleşmesinin ardından ise BM Genel Sekreterliğinin Güvenlik Konseyi’ne sunacağı raporda ilerlemeler ve uzlaşılara yer vereceğini” iddia etti.

BM’nin, müzakere sürecinde “geri dönüşün olamayacağı bir noktaya varıldığına değinilmesine imkan sağlayacak bir formül arandığını” öne süren gazete, BM’nin bu çabasının “şu anki mevcut koşullarda temelsiz olduğu” iddiasında bulundu.

Gazete, müzakere sürecinde yer alan unsurların bugüne kadar verdikleri bilgi ve raporlar doğrultusunda müzakerelerde yaşanan gelişmeleri özetle şu şekilde aktardı:

1. Mülkiyet konusunda “uzlaşı sayılan noktalarda dahi farklı yorumlar var. Kıbrıs Türk tarafı kulacının haklarını sağlamaya çalışıyor”.

2. Yönetim konusunda “başkanlık konusunda uzlaşmazlık sürüyor. Uzlaşmazlığın aşılması amacıyla bazı fikirler de mevcut. Akıncı Türk Başkanın seçilmesinin siyasi eşitliğin göstergesi olduğu yaklaşımında. Kıbrıs Rum tarafı ise sorunun yönetim şeklinin değiştirilmesiyle (yetkilere sahip Başbakan ve dönüşümlü seçilecek göstermelik bir başkan) aşılabileceğini düşünüyor.”

3. “Anayasa ve yasaların yazılmaya başlanması gerekiyor”. Gazete, bu konuda hassas unsurun sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü”  unsuru olduğunu ayrıca, KKTC’nin Türkiye ve Kıbrıs Rum tarafının diğer ülkelerle imzaladığı anlaşmaların kabul edilip edilmeyeceği konusunun da henüz ele alınmayan konular arasında bulunduğunu aktardı.

4. Toprak konusunda henüz oranlar ve haritaların ele alınmadığını ancak kriterlere ilişkin müzakere olduğunu belirten gazete, Annan Planında olduğu gibi bazı özel bölgelerin (tarihi ve dini yerler, Maronitler, Dipkarpaz vs.) oluşturulması ihtimalinin ele alındığını öne sürdü.

Gazete, garantiler konusunun da müzakere sürecinin sonunda ele alınacak konular arasında varsayıldığını belirtirken BM’nin yıl sonuna kadar sonuca ulaşılması yönünde acelesi olmasına rağmen daha yapılması gereken çok iş olduğunu, bu yüzden de Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimler gibi takvimlere yetişilmesi imkanının bulunmadığını iddia etti.

Öte yandan Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 8 Eylül’de Ulusal Konseyi toplantıya çağırdığını hatırlatarak, müzakerelerde sunulan belgelerin Rum siyasi parti başkanlarına sunulacağını iddia etti.

Gazete, geçmişte Güney Kıbrıs’ta müzakerelerde ele alınan unsurların sızdırılması sebebiyle Anastasiadis’in şimdi yürüttüğü bilgilendirme politikasının Rum siyasi partileriyle Anastasiadis arasında ciddi iletişim eksikliklerine yol açtığını belirterek bu durumun aşılması için Anastasiadis’in siyasi partilere, müzakerelerde sunulan belgeleri bizzat görme hakkını vermeye yönlendirdiğini öne sürdü.

Haberde, şu ana kadar müzakere masasında sunulan 40’tan fazla belge olduğu iddia edilirken 8 Eylül tarihinde yapılacak Ulusal Konsey toplantısına, bir aksilik olmazsa Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in de katılacağını vurgulandı.

Gazete ayrıca, mülkiyet konusunda, “mal sahibinin hakkının kriterler ve ilgili bir komitenin alacağı kararlarla sulandırılmasının Rum siyasilerce kabulünün zor olacağını” da öne sürdü.