Kıbrıs sorunundaki hareketliliği sürdürmek ve prosedürü daha hızlı ilerletmek isteyen BM’nin, Rum tarafında 22 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler sonrasında Kıbrıs müzakerelerinde çok daha yoğun bir çaba harcayacağı haber verildi.

Fileleftheros haberi “BM… Seçimlerden Sonra Hızı Artıracak… Uluslararası Örgüt, Gayrı Resmi 2016 İçinde Anlaşma Takviminin Geçerli Olduğunu Düşünüyor”  başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre, anlaşma için 2016 tarihinin varlığını koruduğuna inanan BM Kıbrıs grubu,  siyasi kararlar almaları için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i daha çok müdahil etmeye çalışıyor.

BM’nin bu yöndeki çabasının,  müzakerelerde önemli, hatta kimilerinin aşılması imkansız sorun ve zorluklar varken cereyan etmekte olduğuna dikkat çeken gazete, BM’yi meşgul eden diğer bir meselenin ise Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in favori olduğu BM Genel Kurulu başkanlığı seçimleri nedeniyle müzakerecilikten istifası konusu olduğuna işaret etti.

Habere göre BM, Mavroyannis’in istifasından sonra atanacak ve halen belirlenmemiş yeni Rum müzakerecinin ihtiyaç duyacağı adaptasyon süresinin prosedürü geciktirmesinden korkuyor.