M Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs’taki liderlerle, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yapacağı yarınki üçlü zirve ışığında yoğun perde gerisi faaliyetlerin yapıldığı ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Üçlü Görüşme İçin Yoğun Perde Gerisi” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri Ban’ın, yarın, liderlerle, Kıbrıs saati ile saat 18:00’de yapacağı üçlü görüşme öncesinde yoğun perde gerisi hareketlerin yapıldığını savundu.

Habere göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, üç garantör ülkenin Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi.

Eide’nin, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yeniden görüşeceğine dair açıklamada bulunduğunu yazan gazete, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in,   Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile görüştüğünü belirtti.

Habere göre diplomatik bir Rum kaynak, üçlü görüşmeden belirleyici bir şeyin beklenmemesi gerektiğine vurgu yaparken, olası bir sürprizden kaçınılması için de iyi hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti.

Gazete haberinde ayrıca diplomatik kaynaklara atıfta bulunarak, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmelerden, Ankara’nın siyasetine ilişkin yeni bir şeyin ortaya çıkmadığını yazdı.

Gazete aynı haberinin içerisinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin olarak Beyaz Saray tarafından yapılan iki ayrı açıklamaya da yer verdi.

Gazete bir başka haberinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Ban arasındaki görüşmeye de yer verdi.

Habere göre bir Yunan diplomatik kaynak, Çipras ile Ban arasındaki görüşmede, Ban’ın, üçlü görüşmede, liderlere, çözüme yönelik hedefin başarı sağlaması için her türlü çabayı sarf etmeleri çağrısının yapılmasının hedeflendiğini ifade ettiğini söyledi.

Çipras ise Ban’a, ilerleme bulunduğunu ancak henüz çözüme varılmadığını belirtti. Çipras ayrıca iyimser olduklarını, Ada’daki yabancı askerlerin mevcudiyetiyle ilişkili olması mümkün olmayan güvenlik  konusunda çözüm bulmaya çalıştıklarını ifade ederken Kıbrıs sorununun “işgal” sorunu olduğunu, Yunanistan tarafından bu şekilde ele alındığını belirtti.

BİDEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Politis gazetesi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeye yer verirken Biden’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e taşıdığı mesajlardan da bahsetti.

Gazete Biden’in Anastasiadis’e taşıdığı mesajlardan birinin de, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın, Kıbrıs Türk toplumunun talebinin ardından sadece Kıbrıs Türk kurucu devlete ilişkin Türkiye’nin garantilerine veya alternatif olarak Türk üssüne  yönelik (Türk tarafının) ilk baştaki önerisinde ısrar etmesi olduğunu yazdı.

Gazete bu önerilerin Kıbrıs Rum tarafını tatmin etmeyen öneriler olduğunu da anımsattı.

Gazete aynı haberinin içerisinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmansı Espen Barth Eide’nin, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldiğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi Mogherini ile Eide arasındaki görüşmenin ardından Avrupa Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre Avrupa Komisyonu, AB’nin, Kıbrıs sorunundaki süreci mutlak şekilde desteklediğini ve en kısa zamanda çözüm sağlanması için BM ile birlikte çalışmakta olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu, Mogherini ile Eide arasındaki görüşmede liderler arasında yapılan müzakerelerde sağlanan ilerlemenin ele alındığını ifade etti.

KIBRIS TÜRK BASININDA YER ALAN HABERLER

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Kıbrıs Türk basınında çıkan, çözümün finanse edilmesine ilişkin olarak ABD bütçesinde özel portföy oluşturulacağı yönündeki habere ve BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından  Kıbrıs Türk basınına yapmış olduğu açıklamalara da geniş bir şekilde yer verdiler. 

Gazete Eide’nin çözümün finansmanına ilişkin açıklamalarını da aktardı.

Alithia gazetesi haberi “ABD’den Çözümün Finanse Edilmesi Portföyü-Eide’den De Çözümün Finanse Edilmesine İlişkin Olumlu Mesajlar”   başlığı altında verdi.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, çözümün ekonomik boyutuna ilişkin bir soru üzerine, çözümün finanse edilmesi konusunun birçok açıdan düşünceye neden olduğunu, çözümün ertesi günü ne olacağı ve çözümün maliyetinin çözüme gidilmesinden önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Haravgi gazatesi ise Havadis gazetesinde yer alan garantiler ve güvenlikle ilgili haber yer verdi.

Rum basını ayrıca Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, İngiltere, Almanya Dışişleri Bakanları ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Kıbrıs Türk basınına yapmış olduğu açıklamaları da aktardı.