BM’nin, Kıbrıs sorununda çok yakında başlatmaya çalıştığı yeni çabasının, süratli bir prosedür izlenmesini ve köprü kurucu öneriler sunarak (BM’nin) katkı koymayı planladığı bildirildi.

Fileleftheros haberi “BM Kıbrıs Sorunundaki Yeni Çabada İki Ana Eksende Hareket Edecek: Yüksek Hız ve Köprü Kurucu Fikirler... Nisan’da Büyük İhtimalle Müzakereler Başlayacak, Birkaç Ay İçerisinde De Tamamlanması Hedefleniyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakerelerin yeniden başlamasına zemin hazırlamak hedefiyle bu hafta Ada’ya geleceğini hatırlatan gazete Eide’nin dengeleri gözeterek, müzakerelerin Nisan ayında yeniden başlaması hedefiyle süreci bozacak gelişmeleri engellemeye çalışacağını yazdı.

Gazete BM’nin planladığı yeni çabanın iki ana eksene dayanacağını belirterek, özetle şöyle devam etti:

“1-Müzakerelerin, başlamasının ardından birkaç ay içerisinde tamamlanması için prosedür yüksek hızda ilerleyecek. Geçmişteki hataları tekrarlamak istemeyen arabulucular, bunun için süratle ilerleyecek bir prosedür istiyorlar. Arabulucular Kıbrıs sorununu kısa zamanda sonlandırmak istiyor ve bunun için de projelerini kolaylaştıracak bir konjonktür arıyorlar.

Prosedür Nisan’da veya en azından Mayıs’ta başlarsa, 7 Haziran’da Türkiye’de yapılacak seçimlerden sonra hızı artırılacak ‘final sahnesi’ şekillendirilecek.  Ancak işin çoğu sonbaharda yapılacak. Arabulucular, her şey yolunda giderse, bu sefer çaba başarılı olsun veya olmasın 2015 sonuna kadar sonlanabileceğini düşünüyorlar.

BM’nin Kıbrıs grubu, daha önce denenmiş ve başarısızlıkla sonuçlanmış olan uzun ve tekrar eden müzakerelerden bu sefer kaçınılması gerektiği görüşündedir.  Kimse ‘son çaba’ demiyor. Kafaların arkasında var olsa da son çaba denilemez çünkü bu, baskı ve dolaylı ‘ya şimdi ya hiç’ ifadeleri anlamına gelir.

2-BM Kıbrıs grubunun, müzakerelerin yeniden başlaması için çokça ‘ev ödevi’ ile yoğun hazırlık yaptığı yolunda bilgiler var. BM’nin, plan tatbikatı formunda, Kıbrıs sorununun çeşitli yönleriyle ilgili daha önce sunulanlar ve tarafların son dönemde karşılıklı sunduğu tezler temelinde köprü kurucu öneriler hazırladığı da bildiriliyor. Bu önerilerin, prosedürün bir aşamasında, Kıbrıs sorununun özüne ilişkin müzakere başladığında kullanılacağı düşünülüyor. Bu ve ‘yüksek hızlı’ prosedürle,  yani gayrı resmi takvimle, bir çeşit hakemlik oluşturuluyor ancak malum nedenlerle hiçbir şekilde hakemlik gibi gösterilmeyecek.

BM’nin ana taktik planı, prosedür başladığında yürürlüğe konulacak. Olası tepkilerden kaçınılması için de bu, Espen Barth Eide’nin bu ziyaretinde dile getirilmeyecek. Kesin gözüyle bakılan şey müzakerelerin başlayacağı ve nasıl ilerleyeceğine dair bir reçete olacağıdır.”

Gazete haberinin “Ankara İle İlk ‘Tanışma’” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Kıbrıs sorununda olup bitenleri sistemli ve yakından takip etmekte olduğunu, çok yakında da Ankara ile ilk temaslarını gerçekleştirmesinin beklendiğini yazdı.

Gazeteye göre Kocas Mayıs ayında Antalya’da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak ve bu çerçevede Türk dengi Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara’da görüşecek ancak görüşme tarihi henüz kararlaştırılmadı.

Kocas’ın sert tepkisinden sonra Türkiye’nin Ege’de düzenlemeyi planladığı askeri manevraları iptal ettiğini hatırlatan gazete, bunun Ankara ile ilk “tanışma” olacağını yazdı.