BM’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Toprak başlığındaki görüşmelerinin ikinci turu için iki günlük plan yaptığı iddia edildi.

Alithia ve diğer gazetelere göre BM Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique’ın Rum Haber  Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, BM’nin her iki lidere de Mont Pelerin’deki görüşmelere 20 Kasım Pazar günü başlayıp 21 Kasım Pazartesi günü tamamlayacaklarını teyit için mektup gönderdiğini açıkladı.

Liderlerden, mektupların alındığı teyidini de aldıklarını söyleyen Siddique, Mont Pelerin’deki görüşmelerin uzaması ihtimaline ilişkin soruya karşılık “Bu, iki tarafa bağlı. BM’nin herhangi bir planı yok. Bizim işimiz elimizden geldiğince iki tarafın işini kolaylaştırmak. Ancak programa göre BM heyeti Mont Pelerin’den salı sabahı ayrılacak” cevabını verdi.

Siddique, Toprak görüşmelerinin geçen hafta cuma gecesi, Rum Yönetimi Başkanı Anastaiadis’in isteği üzerine “kesildiğini” hatırlattı ve yeniden başlayacağı pazar gününe kadar taraflar arasında herhangi bir görüşme olmadığını, görüşmelere 20 Kasım Pazar günü kaldığı yerden devam edileceğini söyledi. Siddique, pazar sabahı yerel saatle saat 09.00’da basına fotoğraf imkanı tanınacağını da ekledi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum tarafının, Mont Pelerin’deki kinci turun iki günden fazla sürmesi ihtimalini göz ardı etmediğini de ekledi. 

Öte yandan Simerini, “Halil Sadrazam Akıncı’nın Heyetinde Mont Pelerin’de”  başlıklı haberinde Mont Pelerin’de geçen hafta gerçekleştirilen görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın heyetinde GKK’dan emekli Kurmay Albay Halil Sadrazam’ın da yer almasının Rum tarafında “ciddi soru işaretleri” yarattığını bildirerek, Sadrazam’ın 1996 Derinya olaylarıyla alakası olduğunu savundu.

Politis “Mağusa Ticaret ve Sanayi Odası”nın dün yayımladığı açıklama ile Mont Pelerin görüşmelerinin ikinci turu öncesinde Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis’e destek belirterek, bir çözümün uygulamaya konulacağı ilk gün itibarıyla kapalı Maraş’ın iade edilmesi talebinde bulunduğunu bildirdi.

Aynı gazete Rum Solcu İşçi Sendikaları Federasyonu (PEO) ile Kıbrıs Türk Çözüm ve Barış Platformu’nun, dünkü görüşmelerinde belirledikleri metni,  20 Kasım Pazar günü Çetinkaya sahasında toplanıp imzalayarak liderlere, çözüme ulaşmaları için destek mesajı vereceklerini haber verdi.