Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in temmuz ayı sonuna kadar üç görüşmesinin daha bulunduğu ve BM’de, bu görüşmelerden sonuçlar çıkabileceği tahminin yapıldığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “BM’den Yaza İlişkin Değerlendirme-BM Temmuz Ayı Sonunda Gelecekte Ne Olacağına Dair Bütünlüklü Görüntüye Sahip Olacak” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun tüm boyutlarının masada bulunduğunu, bu nedenle, müzakerelerin bu aşamasının tamamlanmasıyla, gelecekte ne olacağına dair bütünlüklü bir görüntünün ortaya çıkmasının beklendiğini yazdı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bath Eide’nin zamanın özlü bir öneme sahip olduğunu ayrıca ve bu aşamada neler yapılabileceğini görmek için Temmuz ayının değerlendirilmesinin de önemli olduğunu düşündüğünü yazan gazete, adaya yaptığı son ziyarette birçok görüşme ve toplantı gerçekleştiren Eide’nin, “tüm konuların kalbindeyiz (merkezindeyiz), Akıncı ve Anastasiadis’in, iki lider düzeyinde değil de müzakereciler düzeyinde görüşülmesi mümkün olan ayrıntılara değindiği” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Gazete haberinde ağustos ayının ilk on beş gününde, sürecin tatile gireceğini bunun ardından ise, zaman kazanılması amacıyla daha yoğun olan yeni bir aşamaya geçileceğini yazdı.

Gazete aynı haberinde ayrıca IMF Sözcüsü Gerry Rice’ın, IMF tarafından, çözüm sonrasındaki maliyete ilişkin liderlere verilen raporlara ilişkin soruları yanıtladığını belirtti.

Habere göre Rice, IMF’nin, Kıbrıs sorununun çözümünün makroekonomik boyutunu inceleyerek uluslararası kuruluşlarla birlikte çalıştığını ifade etti.

Rice, nihai raporların alıcılara verildiğini ve bunları kamuoyu önünde yorumlamalarının da mümkün olmadığını ifade etti.

“BORIS JOHNSON KIBRIS SORUNU İÇİN BİLMECE”

Alithia gazetesi “Boris Johnson Kıbrıs sorunu için bilmece” başlığıyla verdiği haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevine atanan eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’un Kıbrıs sorunu için “bilmece” olduğunu yazdı.

Gazete Rum Yönetimi’nin, bu konudaki tepkisini gizlemediğini, Johnson’u “bilinmeyen ve öngörülemeyen” şeklinde nitelendirdiğini belirtti.

Rum Dışişleri Bakanlığı ve bunun başında olan Yoannis Kasulidis’in, İngiltere’nin dış politikasının belirlenmesinde “Foreign Office”, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın büyük etkisinin olduğunu bildiğini yazan gazete, Boris Johnson’un, Türk kökenli olmasının, Güney Kıbrıs’taki bazı çevrelerde endişe yarattığına da dikkati çekti.