Avrupa Birliği’nin (AB) İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Konularından Sorumlu Kıbrıslı Rum Komiseri Hristos Stilyanidis’in, Ankara temasları çerçevesinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır ile gerçekleştirdiği görüşme Rum basınında yer aldı.

Fileleftheros gazetesinde “Bozkır Kıbrıs Sorununun Çözümü Çok Yakın Diyor” başlığıyla yer alan habere göre Bozkır, Stilyanidis ile görüşmesinde, Kıbrıs sorununun, 50 yıllık tarihinde, şimdi çözüme daha yakın olduğunu dile getirdi.

Stilyanidis’in, önümüzdeki Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek “World Humanitarian Summit- Dünya İnsani Zirvesi (WHS)” hazırlıkları için Ankara’da bulunduğunu yazan gazete, Stilyanidis’in Bozkır yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve AFAD Başkanı Fuat Oktay ile görüştüğünü de kaydetti.

Gazeteye göre Bozkır, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, ilkbaharda, referanduma sunulabilecek bir plan ortaya çıkmasını umduğunu söyledi ve Kıbrıs sorununun Suriye, Ukrayna ve Filistin sorunundan daha kolay bir şekilde çözülebilecek noktaya ulaştığını dile getirdi.

Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte ortaya yeni ve daha önemli fırsatlar ortaya çıkacağını ifade eden Bozkır, Türkiye’nin bir an önce Kıbrıs sorununda bir çözüm ortaya çıkmasını istediğini sözlerine ekledi.

STİLYANİDİS

Kıbrıslı Rum AB Komiseri Stilyanidis’in ise dikkatini mültecilerin çocuklarının eğitimine verdiğini ve en büyük silahın eğitim olduğunu söylediğini yazan gazete, Stilyanidis’in Ankara ile mülteci krizini ve İstanbul’da yapılması öngörülen Dünya İnsani Zirvesi’ni görüştüğünü aktardı.

Türkiye’nin bu gelişmelerle ilgili olarak kilit-oyuncu olduğunu ve Avrupa Komisyonu’nun Türk halkı ile Türkiye hükümetinin Suriye’den çok sayıda mülteci ağırlama konusundaki cömertliğinin farkında olduğunu ve bunu takdir ettiğini dile getiren Stilyanidis, Türkiye’nin yanında durmalarının sebebinin de bu olduğunu söyledi.

Stilyanidis, Türkiye’nin, Avrupa’ya yönelik mülteci akınıyla baş edilmesi konusundaki muazzam çabalarını desteklediklerini de sözlerine ekledi.

Haber, Haravgi gazetesinde “Bozkır: Kıbrıs Sorunu Çözüme Daha Yakın”, Politis’te ise “Kolay Kıbrıs Sorunu- Türkiye AB Bakanı Tamamen İyimser” başlığıyla yer aldı.