İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılacak olması (Brexit) Kıbrıs’taki İngiliz Üsler Bölgesi’nin imara açılması planlarını engellemeyecek.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanlığı’na dayandırarak verdikleri haberlerinde, İngiltere’nin AB’den ayrılacak olmasının, Kıbrıs’taki üslerin imara açılması konusunda İngiltere ile Güney Kıbrıs arasında yapılan anlaşmayı etkilemeyeceğini yazdılar.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi konuya ilişkin açıklamasında, İngiliz üslerinin imara ve kalkınmaya açılması anlaşmasının seyrinin normal şekliyle sürdüğü, planların hayata geçirilmesinin ise zor ve ağır bir süreç olduğunu vurguladı.

İNGİLİZLER VASİLİKO’DAKİ ARAZİYİ SATIYOR

Gazete bir diğer haberinde ise, “Vasiliko” bölgesinde İngilizlere ait olan ve içerisinde antenler bulunan arazinin, tazminat karşılığında Rum Yönetimi’ne satılması konusunda prensip anlaşmasına varıldığını yazdı.

“İngilizler Satıp Gidiyor” başlığı altında verdiği haberinde gazete, İngiliz Üsler yönetimi ile Rum hükümeti arasında, “Vasiliko” bölgesinde yer alan ve içerisinde antenlerin de bulunduğu arazinin Rum Yönetimi’ne satışına ilişkin gayrı resmi anlaşmaya varıldığını, “Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruluş Anlaşması” çerçevesinde öngörülen “sözlü açıklamaların yazılı teatisinin” de gerçekleştirildiğini aktardı.

Haberde, söz konusu arazinin 8 milyon 600 bin Euro karşılığında Rum hükümetine devredilmesinin ve devir şeklinin daha önce “Verengarya” evlerinkiyle aynı olmasının öngörüldüğü vurgulandı.

Gazete, Rum hükümetinin söz konusu araziye, asbest gibi riskli atıkların ihracatının yapılacağı bir liman ile doğal gaz faaliyetlerinde bulunan şirketlerin kullanabileceği, ihaleyle verilecek alanlar oluşturmayı planladığını yazdı.