Fileleftheros gazetesi “Brüksel’de İki Toplumlu Görüşmeler-AB Anlaşmayı Duyurdu ve Nami ile Mavroyannis’in Ortak Görünümünü Tarihi olarak Nitelendirdi” başlıklı haberinde, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, AB merkezinde, Avrupa Komisyonu’ndaki iki toplumlu görüşmelerin kurumsallaştırılması yolunu açtığını yazdı.

Habere göre Avrupa Komisyonu temsilcisi gazeteye yaptığı açıklamada, “bu formatta, düzenli şekilde, görüşmeler olanağının korunması üzerinde uzlaşmaya varıldığını” belirtti.

Gazete bunun, anlaşılır nedenlerden dolayı Türk tarafının talebini teşkil ettiğini bilme konumunda olduğunu da yazdı.

Gazete yine bilgilere dayanarak, iki müzakerecinin, iki toplumlu formatta, AB merkezinde görüşmeler olanağının muhafaza edilmesine yönelik Komisyonu’nun görüşüne karşı çıkmadığını belirtti.

Habere göre Avrupa Komisyonu temsilcisi ayrıca, iki müzakerecinin, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in yakın çalışma arkadaşları Martin Selmayr, Clara Martinez, Pieter Van Nuffel, Margariti Shina, ve Martin Fervey ile genel olarak Kıbrıs sorununu ele aldıklarını ifade etti.

Görüşmede BM’den bir de temsilcinin yer aldığı belirtildi.

Avrupa Komsiyonu’ndan bir kaynak ise görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğünü ve tarihi anlar nedeniyle, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in kısa bir süreliğine bile olsa hazır bulunmasının, gerekli olarak değerlendirildiğini belirtti.

Juncker’in yakın çalışma arkadaşlarının, tüm düzeylerde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin süreci aktif bir şekilde desteklemeye devam etmeye hazır olduklarını dile getirdiklerini belirten gazete, bu çerçevede Kıbrıs Türk toplumunun AB normlarına uyumlaştırılmasının desteklenmesine yönelik insan kaynakları ve gerekli finansmanı serbest bırakma konusunda uzlaşmaya varıldığını yazdı.

Gazete yine elde ettiği bilgilere dayanarak, Nami ve Mavroyannis tarafından sunulan tek talebin, ad hoc iki toplumlu komite tarafından görüşülenlerin, İngilizceden Türkçeye çevrilmesi olduğunu, bununla birlikte yine aynı bilgilerin, Avrupa Komisyonu’nun çeviri amaçlı olarak 50 bin Euro’yu serbest bırakacağını belirti.

Avrupa Komisyonu temsilcisi, Nami ve Mavroyannis’in, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Ada’yı ziyaret etmesi ve Pieter Van Nuffel’i, özel temsilci olarak atamasının sonucu olarak Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs sorununun çözüm sürecindeki rolüne ilişkin  değerlendirmelerini de dile getirdiklerini ifade etti.

İlgili haberi “Juncker’i de Gördüler-Müzakereciler Kıbrıslı Türklerin Uyum Konularını Ele Aldı” başlıklarıyla aktaran Politis gazetesi, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Avrupalı teknokratlarla dün gerçekleştirdikleri görüşmeye, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in de kısa süreliğine dahil olduğunu belirtti.