Alithia yukarıdaki sözünü başlık yaptığı haberinde, Burcu’nun, bir tarafa güvenlik sağlarken öteki taraf için tehdit olmayacak yeni bir sistem yaratılabileceği sözünü öne çıkarırken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in garantiler konusunda, “güvenliğin AB ve BM mekanizmalarıyla sağlanabileceği” tezini hatırlattı.

Politis haberi “Kıbrıslı Türk Sözcü: Kıbrıslı Türklerin Güvenliği Kıbrıslı Rumlara Tehdit Olmasın… Garantileri Görüşürüz” başlığıyla aktardı.

Simerini “Kıbrıslı Türkler Her Şeyi İstiyor… Garantilerde, Kıbrıslı Rumların Dönmemesinde ve Toprak Çoğunluğunda Israr Ediyorlar” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 2016’yı çözüm için “anahtar yıl” diye nitelerken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün, Milliyet’e röportajında söyledikleriyle “devam etmekte olan müzakere prosedürünü yeniden dinamitlediğini” öne sürdü.

Fileleftheros “Garantilerde Israr Ediyorlar… Ankara 1960 Sisteminin Tasfiyesini Değil Sadece Değiştirilmesini Görüşüyor” başlıklı haberinde, Türk tarafının garantilerin Kıbrıs sorunundaki anlaşmadan sonra da varlığında ısrar ettiğini ancak 1960’ta benimsenen sistemin değiştirilmesini görüşeceğini öne sürdü.

Gazete Rum yönetiminin bu konuyu Türkiye ile doğrudan görüşmüyor olmasına karşın üçüncü taraflardan bu başlıkla alakalı çeşitli mesajlar aldığına dikkat çekerek,  özetle şunları yazdı:

“Çeşitli düzeylerde konuşulanlardan aşikardır ki Türkiye şu veya bu şekilde Ada’da varlık göstermek istiyor. Bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre alternatif seçenek olarak sadece Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin garanti edilmesi konusu yeniden gündeme geliyor.

Kıbrıs hükümeti ise garantilerin olmaması gereği konusunda lobi oluşturmaya çalışıyor ve bu, Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi arasında zemin kazanıyor görünüyor.”