Simerini “Garantiler Konusunda Kendi Havalarında... Partilerden, Konuyla İlgili İcraatları Nedeniyle Başkana Sert Eleştiri” başlıklı haberinde “Burcu’nun, garantilerin müzakerelerin sonuna bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklaması, siyasi sahnede yeni gerilimlere neden oldu” yorumunu yaptı.

“AKINCI’YLA AYLARDIR NEYİ GÖRÜŞÜYOR”

Gazeteye göre, DİKO, “Başkan Anastasiadis, doğal gaz konusunu Kıbrıs müzakereleri gündemine ekleme tavizini ortaya koyarken, toprağın sona bırakıldığını açıkladı. Yerleşikler konusu hiç ele alınmadı ve sona bırakılmış görünüyor. Ordu ve güvenlik de müzakerelerin sonunda görüşülecek. Akıncı’nın Sözcüsü’nün söyledikleri doğruysa, Anastasiadis müzakereler başladığından beri Akıncı’yla neyi görüşüyor?” diye sordu ve şunları ekledi:

“Sözde iyi ortamın savunucuları Anastasiadis, DİSİ ve AKEL, ya Akıncı’nın sözcüsüne cevap vererek iddialarını yalanlasınlar, ya da DİKO’ya, bugüne kadar neyi müzakere ettiklerini söylesinler. Şimdiye kadar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesini ve göçmenlerin ev ve mallarına dönmemeleri için istisnaları mı görüştüler?”

“İKTİDARDAKİLERİN AYLARDIR SÖYLEDİĞİ İYİ ORTAM NERDEN ÇIKTI”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, Burcu’nun sözlerinin “Türk tarafının uzlaşmaz tavrının karakteristik örneği olduğunu” iddia etti. “Garantiler, Türklerin dediği gibi müzakerelerin sonunda ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin olmayacağı 5’li konferansta görüşülecekse, iktidardakilerin aylardır bize söylediği iyi ortam ve iyimserlik nerden çıktı? Garantilerin kaldırılması olmazsa olmaz addedilmelidir” görüşünü ortaya koydu.

Anastasiadis’in ABD’deki temaslarına da değinilen açıklamada, “nihayet Kıbrıs sorununun istila, işgal ve kurtuluş sorunu olduğunu anladı ve ABD’den Türkiye’ye baskı yapmasını istedi” vurgu da yapıldı.

EURO.KO Gençlik Örgütü Akıncı’nın, İngiltere’nin artık garantör olmak istemediği bilgisini alır almaz “meseleyi değersizleştirmekte zaman kaybetmediği” yorumunu yaptı.

“İNGİLTERE NEDEN GARANTİLERİ İSTEMEDİĞİNİ ALENEN AÇIKLAMIYOR”

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, “Anastasiadis’in Akıncı’yla paylaştığı vizyon bu mu?” diye sordu. İngiltere’nin tutumundan da kaygı duyduğunu vurgulayan Lillikas “Neden İngiltere Başbakanı David Cameron garantilerin tasfiyesini istediğini alenen söylemedi? Başkan Anastasiadis’in İngilizlerden Yunanistan’ın yaptığı gibi garantileri istemediğini alenen açıklamasını ve Türkiye’yi, Kıbrıs’ta yabancı garantilerini isteyen tek ülke olarak ortada bırakmasını talep etmesini bekliyoruz” dedi.

Fileleftheros haberi, “Anastasiadis’ten Burcu’nun Açıklamalarıyla İlgili İzahat İstiyorlar... Garantiler Konusundaki Sözlerine Tepkiler... ‘İyi Ortam’ Aranıyor” başlığıyla aktardı.

Gazete, Avrupa Demokrat Parti (EDP) Genel Sekreter Vekili Luigi Cocilovo’nun Lillikas’la Vatandaşlar İttifakı’nın EDP’ye katılımı olasılığını görüştüğünü bildirdi ve Cocilovo’nun “grubumuz Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşıdır. Kıbrıs sorununa bir çözüm Avrupa müktesebatına saygılı bir çözüm bulunursa, birincil hukuk olmasına gerek yok” dediğini öne sürdü.