Fileleftheros, ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig’in açıklamasında, müzakerelerin mümkün olan en kısa zamanda yeniden başlaması üzerinde yoğunlaştığını, Türkiye’nin yeni Navtex yayımlaması konusuna değinmekten ısrarla kaçındığını yazdı.

Gazeteye göre, her iki tarafı da gerilimi artıracak eylem ve söylemlerden kaçınmaya çağıran Koenig, “Zaman, olumlu bir sonuç lehine işlemiyor” dedi, uluslararası unsurun müdahil taraflarını, müzakerelerin yeniden başlaması yönündeki çabalarını hızlandırmaya ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çalışmalarına destek vermeye çağırdı.

Kıbrıs Türk ve Rum taraflarını irade ortaya koymaya ve karşılıklı anlayışa çağıran Koenig, “Müzakerelerin kesilmesinin üzerinden 3 aydan fazla zaman geçti” vurgusunu yaptı.

İngiliz Yüksek Komiserliği, Doğu Akdeniz’deki durumdan endişe belirterek, “Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’inde süregelen gerilim bizi endişelendiriyor. Bütün müdahilleri, müzakerelerin süratle yeniden başlaması ve başarıyla ilerlemesi için BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin çabasına aktif destek vermeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin son yayımladığı Navtex’in “gerilimi tırmandırma tehlikesi içerdiğini” iddia ederek, taraflara, kışkırtıcı eylem ve söylemlerden kaçınma çağrısında bulunan Yüksek Komiserlik İngiltere’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, MEB’indeki zenginliği kullanmadaki egemenlik haklarını” tanıdığını belirterek, “Bu zenginliğin Kıbrıs’taki bütün toplumların menfaatine değerlendirilmesi gerektiği tutumunu koruyor” vurgusunu yaptı.

Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Jean-Luc Florent, Kıbrıs müzakere prosedürüne daha çok zarar verebilecek veya bölgede gerilimler yaratabilecek faaliyetlerde bulunulmaması gerektiği görüşünü ortaya koydu. Fransa’nın, sözde “Kıbrıs’ın doğal zenginliğini araştırma ve kullanmadaki egemenlik hakları” ile ilgili ilke tezlerini gütmeye devam ettiğini söyleyen Florent, “Bu da Ada’nın bölünmüşlüğüne son verecek bir çözüm başarıldığında, bütün Kıbrıslıların çıkarına olacak” dedi.

Florent, ülkesinin müzakere prosedürüne güçlü destek verdiğini belirterek, AB ilke ve kurallarına ve BM çerçevesindeki uzlaşılmış parametrelere saygı gösterecek bir çözümün ancak müzakerelerle bulunabileceğine işaret etti.

Aynı gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eski Kıbrıs Özel Temsilcisi Mathew Bryza’nın Daily Sabah gazetesine verdiği mülakatı okurlarına “Enerji, Asgari Güven Önlemi Olarak İşleyecek... Bryza: Doğalgazın Borularla Türkiye Üzerinden Aktarımı En Ucuz Yol... Enerji Meseleleri Görüşmeleri Zehirleyen Hukuki ve Siyasi Anlaşmazlıklardan İzole Edilsin” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Alithia da, John Koenig, Jean Luc Florent ve Mathew Bryza’nın açıklamalarını “Müzakereler... Koenig Dünden İstiyor” başlığı altında özetledi.