Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Cyprus Academic Dialogue” (CAD) tarafından dün akşam düzenlenen iki toplumlu etkinlikte yaptığı konuşmalar bugünkü gazetelerde geniş yer buldu.

Politis “Yeniden Söz Verdiler… Yılsonuna Kadar Çözüm” başlıklı haberinde liderlerin, Kıbrıs sorununu yılsonuna kadar çözmeye çalışma sözlerini tekrarladıklarını ve Akıncı’nın, yeni yılda (2017)  Kıbrıs Rum tarafında başkanlık seçimi kampanya dönemine girileceği uyarısında bulunduğuna dikkat çekti.

CAD liderlere “ortak bir iletişim stratejisi geliştirmelerini önerirken liderlerin, çözümün getireceği menfaatler ve ekonomik perspektifiyle ilgili tezlerini yinelemekle yetindiğine dikkat çeken gazete, “Mustafa Akıncı, çözümün federal boyutunda çok daha somut oldu.  Kıbrıs Rum toplumunda, kampanya çalışmaları 2017’de başlayacak olan başkanlık seçimlerinin kendisine ve Başkan Anastasiadis’e koyduğu doğal takvime dikkat çekmekte tereddüt etmedi” vurgusunu yaptı.

LİDERLERE ÖNERİLER

Habere göre “Friedrich Erbert Stiftung” Vakfı ve Avustralya Yüksek Komiserliği tarafından ortaklaşa düzenlenen CAD etkinliğinde akademisyenler ve aktif vatandaşlar tarafından öneriler ortaya konuldu.

Bunlar arasında;  her liderin hem kendi toplumu, hem öteki toplumla iletişimde olacağı, ortak stratejik iletişim, düşmanca ve çelişkili açıklama ve eylemlerden kaçınılması, Kıbrıslıların federasyon mekanizması içerisindeki gündelik hayatları ve menfaatleriyle ilgili olumlu söylem benimsenmesi bulunuyor. Ayrıca, liderlerin Kıbrıs genelindeki köylere, kentlere, çarşı-pazara ortak ziyaretler yaparak kamuoyu önünde birlikte görünmesi ve taraflardan her birinin tarihi hatalarını alenen kabul etmesi de önerildi.

AKINCI-ANASTASİADİS TELEFON GÖRÜŞMESİ

Alithia “Akıncı ve Anastasiadis’ten Çifte Mesaj… Barikatların Açılması ve 2016 İçinde Çözüm” başlıklı manşet haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, dün akşamki CAD etkinliğine ortak katılımlarından saatler önce telefon görüşmesi yaptığını bildirdi; Akıncı’nın inisiyatifiyle gerçekleşen görüşmenin Rum Sözcü Nikos Hrisostomidis tarafından doğrulandığını yazdı.

Habere göre liderler, telefon görüşmesinde, Derinya ve Lefke/Aplıç geçitlerinin açılmasının artık çok yakın olduğu ve var olan zorluk ve sorunların en kısa sürede aşılması için işbirliği yapacakları yeni ortak mesajını verdiler. Yeni geçitlerin açılmasını geciktiren bazı pratik sorunları ele alan liderler geçitleri en kısa sürede açmaktaki kararlılıklarını yineledi.

Bu görüşmenin hemen ardından ara bölgede düzenlenen “Federal Bir Kıbrıs’ta Hayat” konulu CAD etkinliğine katılan liderler, buradaki konuşmalarında da aynı vizyonu, yani halkın önüne yapıcı belirsizlikleri olmayan, sürekli, sürdürülebilir ve işleyebilir çözüm koyma vizyonunu paylaştıklarını tekrarladı.

Gazete, dünkü hareket ve açıklamalarının, liderlerin iki taraf arasındaki iyi ortamın yeniden tesis edildiğini ve iki liderin, en kısa süre içerisinde çözüm ve çözüm sürecini kolaylaştıracak ara tedbirlerin uygulanması hedefine sıkı sıkıya bağlılığını yeniden teyit ettiğini yazdı.

Simerini haberi “Akıncı ve Anastasiadis Arasında Kıbrıs Sorunuyla İlgili Görüşme” başlığıyla aktardı.

AKINCI’NIN KRAVATI…

 Fileleftheros “‘Aynı Vizyonu Paylaşıyoruz’… Başkan Anastasiadis Çözüm Umuyor ve Akıncı’yla Sürdürülebilir Anlaşmayla İlgili Vizyonları Ortak… ‘Federal Bir Kıbrıs’ta Yaşamla İlgili Think-Tank’ta Konuştular… Akıncı: Doğal Gaz Türkiye Üzerinden Taşınsın… Birbirimizi Müstakbel Ortak Olarak Görelim” başlık ve spotlarını kullandı.

Gazete, CAD etkinliğinin çok iyi bir ortamda gerçekleştiğini, her iki liderin de keyifli olduğuna ve birbirleriyle şakalaştığına dikkat çekti. Hatta Anastasiadis’in, Akıncı’nın kravatını inceleyip yorum da yaptığını belirten gazete, bu anı yansıtan bir de fotoğrafa yer verdi.