TC  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, "Biz toprak, mülkiyet, garanti ve güvenlik konularının en son konuşulmasını istiyoruz" açıklaması, Rum basınında gündem oldu. Gazeteler geniş yer verdikleri açıklamayı okurlarına çeşitli başlıklar altında aktarırken Rum siyasi partilerden gelen tepkilere de yer verdi.

Fileleftheros “Çavuşoğlu Yayılmacı Emelleri Teyit Etti… Garantilerde Israr ve Gözler Kıbrıs’ın Doğal Gazında”, Haravgi “Türkiye Dış Tehditler Görüyor,  Garantilerde Israr Ediyor… Çavuşoğlu Doğu Akdeniz’deki Durumdan Dolayı Kıbrıslı Türklerin Güvenliğine Atıf Yapıyor”, Alithia “Mevlüt Çavuşoğlu Garantileri Suriye’yle Bağladı”, Politis “Çavuşoğlu: Kıbrıslı Türklerin Güvenliği İçin”  başlığını kullandı.

Simerini “Yeni Uzlaşmazlık Mesajı… Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin Garantilerden Geri Adım Atmayacağını Açıkladı… Türk Dışişleri bakanı ‘Biz Toprak, Mülkiyet, Garantiler ve Güvenlik Konularının En Son Konuşulmasını İstiyoruz’ Vurgusunu Yaptı”  başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde Rum siyasi partilerinden gelen tepkileri aktardı.

Habere göre siyasi partiler “Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta garantilerin kabul edilemeyeceğini anlamak zorunda” görüşünde birleşti.

Ekologlar Hareketi “Türk Dışişleri Bakanı bir kez daha garantiler konusunda tahrikkar ve uzlaşmaz göründü. Türkiye,  Ada’daki bugünkü durumu kendisinin yarattığını ve yapabileceği asgari şeyin; işgal askerlerini derhal çekmek, garantilerin kalması talebinden vazgeçmek olması gerektiğini anlamalı.

Çavuşoğlu’nun  açıklamaları, Türkiye’nin niyetinin, Kıbrıs’ı iki bölgeli iki toplumlu federasyon aracılığıyla mandası haline getirmek olduğunu doğruluyor” iddiasında bulundu.

Vatandaşlar İttifakı “Çavuşoğlu Türkiye’nin toprak, mülkiyet, garantiler ve güvenlik konularının en son görüşülmesini istediğini söyleyerek kaygı ve endişelerimizi doğruladı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin garantörlük konusunda geri adım atması söz konusu değildir diyor çünkü gözü doğal gazımızda ve petrolümüzdedir”  görüşünü ortaya koydu.

İttifak Başkanı Yorgos Lillikas ise Türk ve Kıbrıslı Türk yetkililerin tavırlarını sertleştirdiğini ileri sürerek, Kıbrıs sorununun özlü konularının bırakılmak istendiği son aşamada, Rum tarafı aleyhine bir çeşit hakemlik için baskı yapılacağından korktuğunu açıkladı.

Dayanışma Hareketi ise Çavuşoğlu’nun “Türkiye’nin yayılmacılık politikasını bir kez daha ortaya koyduğunu” öne sürdü.