AKEL Polit Büro Üyesi Tumazos Çelepis, Kıbrıs sorununun çözümü için tek yolun BM himayesindeki müzakereler olduğunu, bununla birlikte Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye’nin de çıkarına olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan demecinde Çelepis, Kıbrıs sorununun çözümü gidişatıyla ilgili başlangıçta var olan coşkunun azalmaya başladığını, buna ise kamuoyundaki söylemler ile her iki tarafın yaptığı ve yapmaya devam ettiği açıklamalar, aynı zamanda milletvekilliği seçimlerine gidiyor olmalarının katkısı olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yaptığı açıklamaların da çözüm sürecine yardımcı olmadığını ileri süren Çelepis “bu açıklamalara kendi taraflarından bakmalarından dolayı, kendi yaptıkları açıklamaların Kıbrıs Türk toplumunda olumsuz bir ortam yaratmadığı gibi bir izlenime mi sahiptir” sorusunu da sordu.

“Bunun karşılıklı olduğunu size temin ederim” ifadelerini kullanan Çelepis, kamuoyunda yapılan açıklamaların iki tarafta da vatandaşların çözüme ilişkin inançlarını yaraladığını ifade etti.

AKEL heyetinin İstanbul’a yaptığı ziyareti de anımsatan Çelepis, müzakere sürecini destekleyen Güney Kıbrıs’taki en büyük muhalefet partisinin bunu boş boş değil, ilkeler ve çerçeveler ortaya koyarak desteklemekte olduğu tezini Türkiye’ye iletmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Çelepis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamının, çözümün içeriği zarfında sağlanması gerektiğini ve bunu hepsinin istemesi gerektiğini sözlerine ekledi.