Alithia, gazetesi Tumazos Çelepis’in bir radyo kanalına verdiği söyleşiye yer verdi. Çelepis, “tartışma konusu olan Kıbrıs sorununun ele alınmasında strateji değiştirilmesi”ne ilişkin soruyu yanıtında, herkesin aynı şeyden bahsedip bahsetmediğini bilmediğini ancak stratejiden bahsettikleri zaman, arzu ettikleri hedefin, Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu ifade etti.

Çelepis, kendilerinin taktik olarak nitelendirdiği unsuru, bazı kişilerin strateji olarak addettiğini belirtti. 

Bir başka soru üzerine Çelepis, Türkiye’nin arzuladığı hedefin, en azından ilk hedefinin, iki ayrı tanınmış devlet sağlamak olduğunu savundu.

Sözlerinin devamında Türkiye’nin bunu başaramadığını, sadece kendilerine bağlı olmayan bir dizi nedenden dolayı da bunu başaramayacağını anladığını ileri süren Çelepis, Türkiye’nin, sadece müzakere masasında, iki toplumlu, iki bölgeli federasyonu kabul etmeye mecbur edebileceğinden bahsetti.

Çelepis, bir başka soru üzerine, “Kıbrıs sorununun çok olgun bir meyve olduğunu ve ağaçta bir süre daha bırakılması durumunda çürüyeceğini ve ağaçtan yere düşeceğini” ifade ederek, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabalara odaklanılması gerektiğini belirtti.

Müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin olarak Çelepis, bugün var olan kısır döngünün kırılması gerektiğini söyledi.

Çelepis, doğal gaz konusunun da Kıbrıs sorunun çözümüyle birlikte çözümleneceğini  
ifade etti.