Çin’in "Kıbrıs" Büyükelçisi Liu Xinsheng’in dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüştüğü haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Çin Büyükelçisi açıklamasında, ülkesi Çin’in, BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak, iki toplumun müzakerelerin devamıyla Kıbrıs sorununa sürdürülebilir ve adil bir çözüm bulunmasına ilişkin çabalarını destekleyeceğini söyledi.

Gazete, büyükelçinin, Çin Dışişleri Bakanı’nın Güney Kıbrıs ziyaretinde, Çin’in Rum hükümetinin çabalarını destekleyeceğine dair açıklamasını da anımsattı.

Açıklamasında, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile kendisinin birçok konuda ortak anlayışa sahip olduklarını; aynı zamanda AKEL’in müzakerelerin teşvik edilmesine dair çabalarını desteklediklerini ifade eden büyükelçi, müzakerelerin çözüme yol açacağına sarsılmaz bir şekilde inandıklarını da belirtti.

“En kısa sürede, bağımsız, egemen ve birleşik bir Kıbrıs görmeyi umduklarını” da ifade eden büyükelçi, Kiprianu ile çok iyi bir görüşme yaptıklarını ve ülkesi Çin’in müzakerelerdeki ilerlemeden memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

KİPRİANU

Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise açıklamasında, Kıbrıs sorununun temel çözüm ilkelerinin korunması için Çin’in sahip olduğu rolün düzeyinin artırılmasını istedi. Kiprianu, aynı zamanda partisinin Kıbrıs’ın tam anlamıyla askersizleştirilmesi ve garantilerin kaldırılmasına dair tezini yineledi.

AKEL için Kıbrıs sorununun çözümünün öncelik olduğunu dile getiren Kiprianu, bunun ise ilkelere dayanmasında ısrarcı olduklarını, üzerinde ısrarcı oldukları ilkelerden birinin de “Kıbrıs’ın” garantör güçlere ihtiyacı olmadığı şeklinde olduğunu belirtti.

“Kendilerinin BM ve AB üyesi bağımsız bir ülke olduğunu, garantilere ihtiyaçları olmadığını ve AKEL olarak adanın tam anlamıyla askerden arındırılmasında ısrarcı olduklarını” yineleyen Kiprianu, bu tezler konusunda sonuna kadar ısrar edeceklerini ve Çinli Büyükelçiden, Çin’in bu ilkelere yönelik desteğini istediğini sözlerine ekledi.