Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris’in, önceki gün başladığı Atina temasları çerçevesinde, dün de Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos tarafından kabul edildiği, Başbakan Aleksis Çipras ile Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile görüştüğü bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Çipras, Şilluris ile görüşmesinde yaptığı konuşmada, “Kıbrıs sorununun öncelikle bir işgal sorunu olduğunu” iddia ederken, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla ilgili niyetinin herkes tarafından kabul edildiğini söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile geçen hafta, Atina’da düzenlenen AB Üyesi Akdeniz Ülkeleri Zirvesi öncesinde görüştüklerini ve görüşmede, Kıbrıs sorunuyla ilgili, New York’taki zirve öncesinde detaylı bir analiz yaptıklarını belirten Çipras, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Salı günü yaptığı görüşmesine de değindi.

Habere göre Şilluris ise, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere dair iyimser bir havanın hakim olduğunu belirtirken, “iyimserliğin gerekli, ancak tek başına yeterli olmadığını” söyledi ve kendilerinin “temkinli olduğunu” sözlerine ekledi.

Şilluris, Çipras’ın Kıbrıs sorununun “işgal ve istila sorunu olmasına vurgu yapmasının oldukça önemli olduğunu” kaydederken, garantör güçlerden biri olan Yunanistan’ın, adada garantilerin devam etmesini istemediğini dile getirdiğini söyledi.

Şilluris ayrıca, askeri garantilerin, gelecekte yaşanacak herhangi bir problemde, bu problemin siyasi veya hukuki yönden, AB Müktesebatı’na göre değil, askeri yönden çözüleceği manasını taşıdığını öne sürdü.

Gazete, Şilluris’in Pavlopulos ile yaptığı görüşmede de Kıbrıs sorununun ele alındığını yazdı.

Habere göre Pavlopulos, AB üyesi bir ülkede askerin ve garantilerin varlığının anlaşılamaz olduğunu söyledi ve Kıbrıs sorununa en kısa sürede çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Gazete, Şilluris ile Kocas’ın yaptığı görüşmede ise, Kocas’ın Şilluris’e, Kıbrıs sorununa bulunacak olan çözümde garantör güçlerin oynayacağı rolün, Yunanistan’ı ilgilendirmediği mesajını verdiğini yazdı.

Haberde, Şilluris’in Atina temaslarının, dün akşam sona erdiği de belirtildi.