Yunanistan’daki seçimlerin ardından göreve başlayan Yunanistan Başbakanı ve Syriza lideri Aleksis Çipras ilk resmi ziyareti çerçevesinde Güney Kıbrıs’a gitti.

Çipras, Adadaki temaslarına Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Rum Başkanlık Sarayında görüşerek başladı. Bu sabah saat 10.00’da saraya gelen Çipras burada askeri törenle karşılandı, tören kıtasını denetleyen Yunan Başbakanı, Başkanlık Sarayının bahçesindeki Makarios heykeline çelenk bıraktı.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Devlet Bakanı Nikos Pappas’la birlikte Ada’ya gelen Çipras’ın Rum Başkanlık Sarayı’na gelişi sırasında geniş güvenlik tedbirleri alındı, ziyarete yoğun ilgi gösteren Türk-Rum ve dünya basınından gazeteciler saray avlusuna girişte üst aramasına tabii tutuldu.

Çipras-Anastasiadis baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşme gerçekleşti ve daha sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Çipras’ın hem Kıbrıs hem Yunanistan açısından çok kritik bir dönemde Ada’ya geldiğini belirterek Çipras’a yeni görevinde başarı diledi.

Anastaiadis, Rum ve Yunan hükümetlerinin aynı çizgide olduğunu belirterek “İki ülke de AB’nin kalkınma politikasına geri dönmesi için Avrupa düzeyinde birlikte çalışacak” dedi. Avrupa Birliği’nin, vatandaşların beklentilerine cevap verecek şekilde iyileşmesini istediklerini anlatan Anastasiadis, “Sorunların göğüslenmesi için reform politikalarının uygulanmasının şart olduğunda hemfikiriz” dedi.

Anastasiadis, Çipras’ın “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” yönelik ilgi ve samimiyetini bildiklerini ve hem Yunanistan hem Güney Kıbrıs’ın stratejik hedeflerinin Kıbrıs’ta AB değerleri ile ilkelerine dayalı Ada’nın tüm yasal sahiplerinin haklarını gözetecek bir çözüm olduğunu kaydetti.

Anastasiadis bulunacak çözümün şu anki yapının iki toplumlu iki kesimli bir federasyona çevrilmesi olacağını da kaydederek, amaçlarının çözüme yönelik diyaloğun tekrar başlaması olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türklerine hitaben Ada’nın zenginliklerinin Kıbrıs’a ait olduğunu da söyleyen Anastasiadis, Kıbrıs’ın doğal ve yer altı kaynaklarının Ada’nın tüm yasal sahiplerinin yararına olacağını ifade etti.

Troyka’nın başka bir kurumsal organla değiştirilmesi gerektiği görüşüne katılıp katılmadığı sorulan Anastasiadis, “Daha iyiye götürecek her meşru kurumsal değişiklik Kıbrıs’ın ve memorandum programındaki bütün ülkelerin çıkarınadır” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, AB’nin Rusya’ya yaptırımları konusunda Rum ve Yunan hükümetlerinin tutumunun ne olduğu sorulduğunda ise “İki ülke, buna Minsk anlaşmasının ve diplomatik imkânların cevap vereceği görüşündedir” dedi.

Çipras’la görüşmeleri sırasında iki hükümetinin Kıbrıs sorunundaki stratejik hedefinin en kısa zamanda ilkelere dayalı çözüm bulunması olduğunun teyit edildiğini da söyleyen Anastaiadis  “Görüşmede ayrıca Çipras’ın,  Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin Kıbrıs sorunundan geçtiği değişmez tezi de teyit edildi” ifadesini kullandı.

ÇİPRAS

Yunan Başbakanı Çipras Rum Başkanlık Köşkü’ne gidişinde, baş başa görüşmelerinden önce basın mensuplarına poz verirken Rum yönetiminin Kıbrıs sorununa sürdürülebilir çözüm bulma çabalarına destek vermenin yeni Yunan hükümetinin önceliği olduğunu da söyledi. Çipras “Kıbrıs kalbimizde ve aklımızdadır” ifadesini kullandı.

Aleksis Çipras, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın aynı frekansta olduğunu söyledi. “Kıbrıs sorununun çözümü Türk-Yunan ilişkilerinin mihenk taşıdır” diyen Çipras, Rum Yönetimi’nin çözüm yönündeki çabalarına destek belirtti.

Çipras, Barbaros’un bölgede bulunmasının, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için bunun kaldırılması gerektiğini” savundu.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın karmaşa içerisindeki Güneydoğu Akdeniz bölgesindeki istikrar kapıları olduğunu da söyleyen Çipras “Yunanistan ve Kıbrıs olmadan Avrupa’nın güneydoğu ayağı sakat olur. Sadece ekonomik hesaplar yapanlar bu gerçeği anlayacaklar” ifadesini kullandı.

Aleksis Çipras, Yunanistan-AB arasındaki ekonomi konulu müzakerelerin, eşitlik şartlarında yeni bir aşamaya girmekte olduğuna işaret ederek, bu müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasının bütün Avrupa’nın çıkarına olacağını söyledi.

Troyka’nın demokratik olmadığını vurgulayan ve tasfiye edilmesinden yana olduğunu belirterek, “Avrupa’nın kalkınma gündemine dönmesi gerekir” diyen Çipras, Rusya’nın Yunanistan’a kredi vermesi ihtimali sorulduğunda “Yunanistan AB’deki ortaklarıyla, kredi aldıklarıyla istişare ve müzakere içerisindedir, başka düşüncesi yoktur” cevabını verdi.

Çipras, AB’nin Rusya’ya siyasi yaptırımları konusunda ise “ekonomik savaş devam edemez. Diplomasi politikası hakim olmalı. Yunanistan ve Kıbrıs, AB ile Rusya arasında köprü olabilir” dedi.

Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesi ve Batı Trakya Türkleri ile ilgili görüşü sorulan Çipras, “Dikkatli adımlar atılacak. Ancak bunlar, bütün etkileri incelendikten sonra atılacak. Perspektifi ve güvenliği sürdürecek olan radikalliktir” dedi.

“Kıbrıslılara vermek istediği mesaj” sorulan Çipras, “Kıbrıs halkına yönelik mesajım birliktelik ve işbirliği mesajıdır, bunları kullanarak barış ve refahı yakalayabilirler” şeklinde konuştu.

ÇİPRAS’IN TEMASLARI SÜRÜYOR

Rum Başkanlık Sarayındaki görüşmenin ardından Çipras Rum Kesimindeki mezarlıklardan bazılarını ziyaret edecek ardından Başpiskopos Hrisostomos’la görüşecek. Bazı Türk ve Rum sivil toplum örgütleriyle Hilton Otel’de bir araya gelecek Çipras, bu akşam ayrıca Rum Meclisi’ne hitap edecek.

1422882060.jpg

1422882062.jpg

1422882063.jpg

1422882097.jpg

1422882094.jpg

1422882095.jpg