Nikolas Papadopulos’un, partisi DİKO’dan bir heyetle dün Atina’da yaptığı temaslardan Yunanistan’ın Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlara ve bir anlaşmanın niteliğine dair duruşunun açıkça ortaya çıktığı savunuldu.

Fileleftheros, “Ne Garantiler Ne Asker… Atina’dan Çok Muhataplı Mesaj, Uluslararası Konferansa Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de Katılımıyla” başlıklı haberinde  Papadopulos başkanlığındaki DİKO heyetinin dün Başbakan Aleksis Çipras, Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Savunma Bakanı Panos Kammenos’la görüştüğünü, temaslarına bugün de Cumhurbaşkanı  Prokopis Pavlopulos ve siyasi parti başkanlarıyla devam edeceğini yazdı.

Habere göre DİKO’dan yapılan açıklamada Çipras’la görüşmede  bugünkü durumun değerlendirilmesi ve  Kıbrıs sorununun iç ve dış yönlerinin analiz edilmesinin ardından  “garantiler ve  müdahale hakkı olmadan, Türk askerinin tamamen çekileceği güvence altına alınmak suretiyle işleyebilir ve uygulanabilir bir çözüm bulunması gereği” vurgulandı.

Habere göre Çipras,  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “saldırgan söylemini tırmandırmakla” suçladı ve bundan “endişe” belirtti. Papadopulos-Çipras’ın “Davranışlarının, olası bir çözümde üstleneceği yükümlülükleri yerine getirme konusunda Türkiye’yi güvenilmez hale getirdiği, bu nedenle çözümde;  Türk askerinin çekileceğinin ve çözüm sonrasında Türkiye’nin  hiçbir müdahalesine izin verilmemesi gereğinin güvence altına alınması gerektiği” görüşünde birleştiği de haber verildi.

“KONFERANSA KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN DE KATILIMI ZARURİ ÖN ŞARTTIR”

Şu anda kritik bir dönemden geçildiğini belirterek, bu dönemde “ulusal  uzlaşı gereğine” dikkat çeken Çipras; “Prosedür uluslararası  konferans aşamasına ulaştığında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de katılımı zaruri ön şarttır” iddiasında bulundu.

Papadopulos ve Çipras; “uluslararası konferansa ancak Kıbrıs sorununun iç yönlerinde uzlaşılması kaydıyla gidebiliriz. Uluslararası unsurun müzakerelerin devam etmesi yönündeki baskıları Türkiye’ye yönelmelidir. Gerek bugünkü durumdan gerek Mont Pelerin’deki çıkmazdan Türkiye sorumludur” görüşünde uzlaştı.

Aleksis Çipras “Yunanistan’ın ilkelere dayalı tezi değişmeyecek. Yunan hükümetinin , garantilerin tasfiyesi ve çözümden sonra Türk askeri kalmaması ilkelerinden geri adım atması söz konusu değildir” ifadelerini de kullandı.

Habere göre Papadopulos başkanlığındaki DİKO heyetinin, Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’la görüşmesinde “gerek müzakerelerin yeniden başlaması ön şartları gerek Rum tarafının çözümle ilgili değişmez tezlerinde (Türk askerinin tamamının gitmesi garantilerin ve her türlü müdahale hakkının tasfiyesi) görüşlerinin birebir örtüştüğü” saptandı. Görüşmede ayrıca “uluslararası  konferansın ancak Garanti Antlaşması’nın  ortadan kaldırılması ve Türk askerinin çekilmesi için yapılabileceği” tezi yeniden teyit edildi.

Nikolas Papadopulos “Yunanistan’ın tezleri, Başkan Anastasiadis’i müzakerelerde zırhlandıran ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni güçlendiren  ulusal itibar tezleridir. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın ve Yunan hükümetinin hedef alınmasına derhal son verilmelidir” ifadelerini kullandı. 

Gazete Papadopulos ve heyetinin dün sabah saatlerinde Savunma Bakanı Panos Kammenos ile de Kıbrıs müzakere prosedürüyle, Türk-Yunan ve Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili görüş alış verişinde bulunduğunu yazdı.

“ADA’DA TEK BİR TÜRK ASKERİ BİLE KALMAMALI”

Habere göre Panos Kammenos görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Yunanistan’ın uluslararası  Güvenlik ile ilgili bir konferansa ancak gündem konusu garantilerin tasfiyesi ve Türk askerinin tamamen çekilmesi olursa katılacağı” vurgusunu yaptı ve “Kıbrıs sorunu, Türk garantileriyle, müdahale hakkıyla çözülemez ve Ada’da tek bir Türk askerinin bile kalmasıyla  çözüm olamaz. Yunan hükümeti bu şartlardan ödün vermez”  dedi.

Gazete Kammenos’un “Annan planı aşıklarına” hitaben “Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın  ifade ettiği tezler Yunan hükümetinin ve Yunan halkının tam destek verdiği tezlerdir” dediğine işaret etti.

Gazete DİKO-Kammenos görüşmesinde DİKO’nun “Çözümün uygulanmasından önce  Türk askerinin ve TC kökenlilerin tamamen çekilmesi ve iadesinde anlaşma sağlanacak bölgelerin iade edilmesi” önerisinin ele alındığını yazdı.

YUNANİSTAN AKINCI’NIN “İKİ MASALI” PARALEL MÜZAKERE ÖNERİSİNİ DE KABUL ETMİYOR

Simerini “Atina’nın Tutumu İstikrarlı… Akıncı’nın İki Masalı Paralel Prosedür Önerisi Kabul Edilmiyor” başlıklı haberinde DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un Atina’daki dünkü temaslarından çıkan sonucu şu cümlelerle özetledi:

“Papadopulos Atina’da görüştüğü Başbakan, Dışişleri ve Savunma bakanlarından Atina’nın, Mustafa Akıncı’nın iki masada paralel müzakere önerisini de işgal askerinin çekilmesini ve garanti rejiminin ortadan kaldırılmasını öngörmeyecek bir çözümü de kabul etmeyeceği tezini işitti. Edindiğimiz bilgilere göre Atina,  garantilerin tasfiyesi hedefiyle bir görüşmeye katılmak için  önce Toprak meselesinin netleştirilmesinde ve uluslararası konferans katılımcılarının arasında her halükarda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de olmasında ısrar ediyor.”